Предсједница Српске у понедјељак доноси прве уредбе са законском снагом

ГС
Предсједница Српске у понедјељак доноси прве уредбе са законском снагом

БАЊАЛУКА – Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у понедјељак ће донијети прве уредбе са законском снагом које је претходно усвојила Влада Република Српске, потврђено је у кабинету предсједника Републике.

Прије него што потпише уредбе, у понедјељак ће у Палати Републике како сазнаје АТВ, Цвијановићева одржати састанке са предсједником Владе Радованом Вишковићем и ресорним министрима који ће образложити ове уредбе.

Састанцима ће присуствовати предсједник Народне скупштине Републике Српске, који је истовремено и предсједник Одбора за уставна питања НСРС и предсједника Законодавног одбора НСРС.

Народна скупштина прогласила је 28. марта ванредно стање у Републици Српској због ситуације изазване вирусом корона, а Цвијановићева је тада појаснила да увођењем ванредног стања добија нове надлежности да може доносити акте који имају законску снагу.

- То подразумијева да предсједник Републике неће радити самостално и  то не значи суспензију Народне скупштине - рекла је Цвијановићева.

Додала је да ће радити са осталим институцијама, превасходно са Владом Српске која ће бити предлагач одређених законских рјешења, али и у договору и консултацијама са предсједником Народне скупштине Републике Српске.

- Тај дио намјеравам да проширим и да у складу са могућностима имам редовне консултације са представницима свих парламентарних политичких партија и посланичких група – истакла је Цвијановићева прије седам дана.

Она је нагласила да ће се у ванредном стању консултовати са тимом правника како би могли да буду припремани одговарајући акти на начин да неће бити упитни, а биће лако проводиви.

Одлука о проглашењу ванредног стања у Републици Српској ступила је јуче на снагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана