Предмет “Драган Мектић и други”: Сутра наставак суђења за злоупотребу положаја

Срна
Предмет “Драган Мектић и други”: Сутра наставак суђења за злоупотребу положаја

САРАЈЕВО - Суд БиХ заказао је за сутра наставак суђења у предмету “Драган Мектић и други”, оптуженим за злоупотребу положаја или овлаштења.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против бишег министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића и још три лица због коруптивних дјела којима је причињена штета од 244.764 КМ.

Тужилаштво терети Драгана Мектића, Игора Голијанина, Самира Агића и Едина Гараплију за злоупотребу положаја приликом реализације међудржавног Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, који је са 198.454 евра финансирала Делегација ЕУ у БиХ.

Пројекат се односио на набавку ватрогасне опреме, ангажовање људских ресурса, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Мектић је оптужен да је злоупотријебио положај на дужности министра безбједности, коју је донедавно обављао, Голијанин у својству шефа Мектићевог кабинета, Агић као помоћник министра, док је Гараплија оптужен као одговорна особа и власник Института за заштиту од пожара и експлозија “ИНЗА” Сарајево.

Мектић, Голијанин и Гараплија оптужени су за кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ, те да су у саучесништву починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и помагање у извршењу кривичних дјела.

Оптужница их терети и за груба кршења Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, те Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ.

Њима се ставља на терет и кршење Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства безбједности приликом реализације пројекта, односно набавка опреме за ватрогасне капацитете, ангажовање физичких и правних лица, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Суђење је заказано за 13.00 часова.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана