Пребиловци свједочанство да васкрсење заиста постоји

Срна
Пребиловци свједочанство да васкрсење заиста постоји

ЧАПЉИНА - Пребиловци су највеличанственији српски храм и ту би требало да буде служена свака Васкршња литургија, јер су Пребиловци након свега што су доживјели свједочанство да Васкрсење заиста постоји, рекао је ректор Цетињске богословије Гојко Перовић.

У препуном амфитеатру Храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима, код Чапљине, Перовић је током предавања поводом сјећања на 80 година од страдања Светих пребиловачких и доњохерцеговачких мученика говорио о тајни живота и смрти која је уткана у хришћанско учење као њен темељ, о томе да је величанственост овога храма управо у томе што поручује да живот побјеђује смрт и да љубав побјеђује мржњу.

“Памћење - не са мржњом, него са љубављу које ће и нас и оне који не мисле као ми уједињавати у љубави и манифестовати праштање, разумијевање, толеранцију. То је оно што даје живот. Ако ћемо стално да се гледамо преко неких нишана онда ту нема живота. Онда је то само припремање да се смрт и погибија наставе. Зато је овај храм највеличанственије српско мјесто и зато је овакав начин окупљања људи у овом храму нешто најбоље”, поручио је Перовић.

Парох чапљински Марко Гојачић каже да Пребиловци треба да буду у срцу сваког Херцеговца, како оних који ту живе, тако и оних који су силом прилика на неком другом мјесту.

“Сваки пут када долазимо у овај храм и када се молимо пред моштима Светих пребиловачких мученика требамо се сјетити да је овдје било велико страдање, али и велико васкрсење”, рекао је Гојачић.

Према његовим ријечима, овај храм треба да буде ослонац вјере.

“Сваки долазак овдје треба да буде испраћен молитвом и љубављу, а никада мржњом већ праштањем према онима који су чинили злочине према недужним људима. У овом селу и овом храму требамо се поздрављати ријечима жХристос Васкрсеж јер су Пребиловци заиста васкрсли”, поручио је Гојачић.

Предавању је присуствовао и Његово високопреосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, свештеници, те велики број људи из цијеле Херцеговине.

Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Храм Христовог Васкрсења у Пребиловцима ове године обиљежавају сјећање на 80 година од страдања Светих пребиловачких и доњохерцеговачких мученика, а чапљински парох Марко Гојачић позвао је све људе из Херцеговине који могу да дођу у Пребиловце 6. августа и буду дио овог великог дана за Пребиловце и Епархију захумско-херцеговачку и приморску.

Сутра увече у Храму у Пребиловцима ће бити служена празнична вечерња служба, а потом ће се одржати промоција књиге “Страдање Срба чапљинског краја, по документима проте Васе Медана”,чији је аутор парох чапљински Марко Гојачић.

У наставку вечери услиједиће предавање историчара Милана Гулића, Немање Девића и Предрага Лозе о страдању Срба у Другом свјетском рату.

Централно обиљежавање празника Пребиловачких мученика је у петак, 6. августа, када ће Свету архијерејску литургију и помен за око 4.000 пострадалих Срба из Пребиловаца и доње Херцеговине служити епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана