Правни заступник Епархије црногорско-приморске: Не очекујем ништа добро од Уставног суда Црне Горе

Политика
Правни заступник Епархије црногорско-приморске: Не очекујем ништа добро од Уставног суда Црне Горе

БЕОГРАД - Правни заступник Епархије црногорско-приморске Далибор Каварић изјавио је да не очекује ништа добро од Уставног суда Црне Горе када је у питању оцјена уставности недавно усвојеног Закона о слободи вероисповијести, јер је тај суд, како је навео, под контролом извршне власти.

- Израда иницијативе за оцјену уставности је у току. Искрено, не очекујем ништа добро од Уставног суда јер је под контролом извршне власти, зато што је пројекат овог закона усмјерен против СПЦ као једине канонске и тај пројекат подразумијева то да су све друштвене и правосудне полуге у том правцу обрачуна са Црквом, њеног разбаштињавања и уништења - каже Каварић.

Он истиче и да је у Влади Црне Горе присутна нервоза и да је прича о потписивању уговора Цркве са државом срачуната за нову превару Цркве, како би она из позиције страха, довођењем у подређен и неравноправан положај, упркос већ стеченим правима, морала прихватити сва нецрквена и неуставна решења која јој се покушавају наметнути.

Он наглашава и да у Епархији црногорско-приморској нема никакве дилеме да је српски патријарх Иринеј "на трону светих српских патријарха, насљедника Светога Саве", као и да је та епархија једна од епархија СПЦ која делује у Црној Гори.

- Због тога нема сумње да патријарх српски у Црној Гори није гост, већ домаћин и пастир стада словенскога, као први међу једнакима, кога поштујемо као главу наше свете цркве у Црној Гори - рекао је Каварић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана