Правичније запошљавање чиновника и даље у фиоци

Маријана Миљић Бјеловук
Правичније запошљавање чиновника и даље у фиоци

БАЊАЛУКА - Нови закон о државним службеницима у Српској, који треба да допринесе правичнијем запошљавању у јавном сектору, скројен је прије више од пола године, али и даље се налази у ладицама у Министарству управе и локалне самоуправе РС.

Рекао је то “Гласу Српске” директор Агенције за државну управу РС Александар Радета, који је учествовао у изради тог законског рјешења.

- Радна верзија тог законског рјешења завршена је још у октобру прошле године и налази се у фиоци ресорног министарства. Све је урађено и не знам шта се чека са усвајањем новог закона - казао је Радета.

На питање шта Српској доноси ново законско рјешење, Радета је навео побољшање и отклањање свих проблема приликом запошљавања државних службеника.

- Приликом запошљавања у државну службу, према новом законском рјешењу, траже се одређене компетенције и провјере прије интервјуа који се обавља са кандидатима - навео је Радета.

Појаснио је да ново законско рјешење предвиђа тестирање прије интервјуа.

- Свако треба да уради одређени писмени рад. Пишу се одређени есеји, поготово ако се у конкурсима траже руководиоци. Новим законским рјешењем све се побољшава како бисмо за свако радно мјесто бирали и имали најбоље кандидате. Има стварно много ствари које су унапријеђене у односу на постојеће законско рјешење, које је потребно ставити ван снаге - нагласио је Радета.

Додао је да су сви недостаци који су утврђени у пракси претходних година на спровођењу постојећег законског рјешења отклоњени у новом акту. 

- Запошљавање ће свакако према том акту бити много правичније него до сада. У обзир се, када је ријеч о кандидатима, узимају како компетенције, тако и већи степен знања и провјера. Сада све зависи од комисије која обавља интервјуе са кандидатима, а убудуће, да би кандидат дошао на интервју, треба да покаже одређена знања и вјештине - поручио је Радета.

Нагласио је да су свакако у то ново законско рјешење уграђене и поједине одредбе постојећег закона о државним службеницима.

- Након доношења новог закона о државним службеницима  потребно је урадити и све остале подзаконске прописе који су вежу за тај закон, од правилника за запошљавање до свих других потребник правилника. За доношење тих аката потребно је од пола године до годину -  закључио је Радета.

Из Министарства управе и локалне самоуправе РС у  петак нисмо добили одговоре на питање када ће се нови закон о државним службеницима наћи на сједници Владе.

Конкурси

Александар Радета је рекао да се на конкурсе за запошљавање у министарствима и републичким управама, те управним организацијама јавља мање кандидата него раније.

- Мање, али их има довољно. На поједина радна мјеста пријављује се и до 50, па и 60 кандидата, док са друге стране имамо и она на које конкурише свега један, па и два човјека. Највеће интересовање влада за службенике, а најмање за информатичаре и економисте - казао је Радета. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана