Позив на линч Срба мора бити кажњен

Дарко Момић
Позив на линч Срба мора бити кажњен

БАЊАЛУКА - Управни одбор БХРТ-а на сутрашњој ванредној сједници требало би да разматра ситуацију због које је против ове медијске куће, односно против БХ Радија 1 у петак поднесен приговор Регулаторној агенцији за комуникације БиХ због емитовања програма којим се шири вјерска и национална мржња и нетрпељивост.

Приговор је у петак поднио директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић. Он је рекао за “Глас Српске” да је то урадио због емитовања скандалозног “Извјештаја о негирању геноцида” у којем се шири вјерска и национална мржња и етикетира цијели српски народ и Српска православна црква.

- У спорној емисији се српске жртве омаловажавају на најприземнији начин, а евидентно је да су у предметној емисији на груб начин кршена људска права и осјећања припадника српског народа - оцијенио је Којић.

Подсјећамо, од емитованог садржаја оградили су се директорица БХ Радија 1 Пејка Медић, као и чланови Управног одбора БХРТ-а Љубомир Зубер и Дејана Радовановић-Шаренац. Њих троје су послали заједничко саопштење у којем су навели да “садржај 'Извјештаја о негирању геноцида' није у складу са Уређивачким принципима БХРТ-а, као и да доприноси ширењу вјерске и националне мржње, те етикетирању и стављању мете на чело једном комплетном народу и Српској православној цркви”.

Предсједавајући Управног одбора Љубомир Зубер потврдио је за “Глас Српске” да ће сутра бити одржана ванредна сједница УО на којој ће бити разматране све околности које су довеле до тога да се директорица БХ Радија и два члана УО ограде од емитованог садржаја.

- Поновићу оно што сам рекао у заједничком отвореном писму, а то је да се јавни сервис сврстао на једну, бошњачку страну, промовишући једнострану истину емитовањем неприкладног садржаја препуног говора мржње, националне и вјерске нетрпељивости и на тај начин инкриминисао и оптужио цјелокупан српски народ, Републику Српску и њене институције - каже Зубер.

Коментаришући приговор који је упућен РАК-у због спорног садржаја, Зубер изражава увјерење да ће РАК размотрити приговор и поступити у складу са прописаним актима.

Предсједница Програмског савјета БХРТ-а Сања Влаисављевић каже да није чула спорни садржај који је емитован у програму БХ Радија, али истиче да сваки садржај који подстиче на мржњу и међунационалну нетрпељивост мора бити оштро санкционисан без обзира на то о коме и о чему да је ријеч.

- Уколико директорица БХ Радија 1 није имала информацију о емитовању спорног садржаја или је о томе тек накнадно информисана, то је прекршај који такође треба да буде санкционисан - каже Влаисављевићева.

Уколико се у емитованом садржају, наставља она, налази било који моменат који позива на линч цијелог једног народа или цијелом једном народу упућује било какву квалификацију или етикету која може резултовати физичким насртајем на припаднике тог народа, то је недопустиво и мора бити кажњено.

- Желим да вјерујем да ће институције које се баве анализом медијских садржаја реаговати професионално и по савјести, не марећи за то о чему и коме је ријеч - каже Влаисављевићева.

  Конструкције

Шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ каже да Меморијални центар Сребреница-Поточари треба са дужном пажњом да се бави његовањем сјећања на недужно страдале.

- Али то им не даје за право и недопустиво је да неправилно квалификују и људе и догађаје, шире говор мржње и баве се конструкцијама - каже Новаковић Бурсаћ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана