Пожар на обронцима планине Столац стављен под контролу

Срна
Пожар на обронцима планине Столац стављен под контролу

ВИШЕГРАД - Пожар у рејону Великог Стоца у стаништима ријетке и заштићене ендемске врсте Панчићеве оморике стављен је под контролу, рекао је данас вршилац дужности директора Управе Цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић.

Новитовић је навео да пожар још није угашен и да ће интервенција трајати док ватра не буде потпуно угашена.

-Завод за заштиту природних споменика културе је упознат са свим овим и ово је примјер максималног ангажовања свих субјекта заштите и спашавања од локалне заједнице, јавних предузећа, преко Републичке управе Цивилне заштите и влада Републике Српске и Србије - рекао је Новитовић новинарима.

Он је потврдио да је по наредби команданта Штаба за ванредне ситуације, односно предсједника Републике Српске, Републичка управа упутила захтјев Министарству унутрашњих послова Србије за ангажовање хеликоптера на гашењу пожара.

-С обзиром на то да је ријеч о угроженој природној врсти Панчићевој оморици и на ризик који пријети процијењено је да Хеликоптерски сервис са Ватрогасном јединицом и Шумским газдинством из Вишеграда нису у могућности да пожар ставе под контролу. Упутили смо захтјев и МУП Републике Србије је одобрио ангажовање два хеликоптера на гашењу пожара и један за извиђање тако да од јутрос три хеликоптера гасе пожар на локацији Вишеграда -  додао је Новитовић.

Вршилац дужности директора Шумског газдинства "Панос" Мирослав Савић рекао је да је пожар, о којем су добили дојаву 27. јула, сада стављен под контролу и да су неки дијелови угашени.

-Услови терена су јако тешки, има доста природног горјелог материјала који отежава гашење и кретање. Ријеч је о пожару приземног карактера који је и најтежа врста за гашење, тако да је тренутно акција у јеку. Ангажована су три хеликоптера, од тога два МУП-а Србије и један Хеликотерског сервиса Републике Српске - нагласио је Савић.

Он је напоменуо да је тренутно на гашењу ангажовано 50 људи и да дјелују у бригадама како би дејство било констатно.

-На терену спроводимо све мјере које су могуће за овакву врсту пожара, уклањањање мртвог горјелог материјала, формирање одбрамбених линија и прскање водом. Људи носе бренте од 25 литара, а ради се о терену успона 40 степени - истакао је Савић.

Захваћена површина пожара већа је од 10 хектара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана