Повјерљиви подаци стижу са 12 страна

Ведрана Кулага
Повјерљиви подаци стижу са 12 страна

Сарајево - БиХ на основу потписаних споразума тајне податке може размјењивати са 12 европских земаља, а махом се ради о информацијама у вези са тероризмом, радикализмом и свим видовима организованог криминала.

Први такав документ потписан је још 2004. године, а ријеч је о споразуму између БиХ и Европске уније о безбједносним процедурама за размјену повјерљивих информација који је на снагу ступио двије године касније.

На листи земаља са којима БиХ има правни основ за размјену и обострану заштиту тајних те повјерљивих података су, према евиденцији коју води Министарство иностраних послова БиХ, између осталих, Словенија, Бугарска, Словачка, Чешка, Пољска и Македонија. Споразуми са Црном Гором и Албанијом су у фази нотификације.

У Министарству безбједности су потврдили да су потписани споразуми са 12 држава, а окончани су поступци преговарања са пет држава, те да се потписивање споразума очекује у наредном периоду.

- Са више држава је покренута иницијатива за потписивање споразума о заштити и чувању тајних података - казали су у Министарству безбједности без навођења о којим државама се ради.

Посљедњи споразум између Савјета министара БиХ и неке од европских земаља о размјени и обостраној заштити личних података потписан је половином прошлог мјесеца у Сарајеву.  Њиме је предвиђена размјена података између БиХ и Њемачке, а том приликом је указано на важност споразума у борби против међународног организованог криминала и тероризма, те јачању повјерења полицијских агенција двије земље.

Предмет споразума је, појаснили су у министарству, намјера држава потписница да обезбиједе обострану заштиту свих тајних података, а споразуми прописују и поступак пружања правне помоћи у поступцима безбједносних провјеравања особа која долазе под лупу на територији државе потписнице.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић наглашава да је један од кључних интереса БиХ да прошири листу земаља са којима ће размјењивати важне информације и од којих ће их добијати кроз званичне процедуре. БиХ је, каже, посебно заинтересована да ту врсту сарадње продубљује са европским земљама, али и онима изван Европе.

- Размјена података се показала као добар процес. Ради се о размјени повјерљивих података који се односе на тероризам, радикализам, насилни екстремизам, организовани криминал као што су кријумчарење дроге, оружја, ауто-мафија... Потребно је обезбиједити систем заштите података и гарантовати да неће бити злоупотријебљени ничији лични подаци и да ти подаци неће никоме бити незаконито уступљени - рекао је Мектић.

Појашњава да су споразуми једини легалан пут на основу којег БиХ може размјењивати тајне податке, јер би у супротном то било злоупотреба.

Земље са којима БиХ има потписане споразуме

Словенија

Бугарска

Словачка

Чешка

Македонија

Пољска

Албанија

Црна Гора

Њемачка

Европска унија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана