Повећана висина основица за обрачун борачких примања

Срна
Повећана висина основица за обрачун борачких примања

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске донијела је одлуку којом се за четири одсто повећава основица за обрачун примања за ову годину предвиђених Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата, у односу на основицу по којој је корисницима права вршен обрачун ових примања у претходној години.

Влада је донијела одлуку о утврђивању основице и коефицијента висине исплате мјесечних примања за ову годину предвиђених Законом о заштити цивилних жртава рата, којом се обезбјеђује повећање основице за четири одсто у односу на основицу по којој је корисницима права вршен обрачун примања предвиђених Законом у претходној години, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Донесена је и одлука којом је за пет одсто повећана основица за обрачун мјесечног борачког додатка за 2022. годину.

Влада је донијела одлуку да основица за обрачун годишњег борачког додатка за 2021. годину остане непромијењена у односу на основицу за обрачун годишњег борачког додатка за 2020. годину.

Број бораца прве и друге категорије који имају право на годишњи борачки додатак за 2021. годину је 49.344.

За исплату годишњег борачког додатка потребан је износ од 8.008.966 КМ, а исплата овог додатка за 2021. годину треба бити извршена до краја првог квартала 2022. године.

Влада Републике Српске донијела је одлуку о одобравању пласмана средстава за унапређење материјалног положаја бораца са навршених 65 година живота кроз мјесечно новчано примање.

У саопштењу се подсјећа да је Влада Републике Српске 2018. године својом одлуком успоставила мјесечно новчано примање борцима са навршених 65 година старости који не испуњавају услове за остваривање права на пензију.

Влада сваке године доноси одлуку на основу које се врши исплата мјесечног новчаног примања које се одређује у висини нивоа најниже пензије борцима са навршених 65 година живота старости који заједно са посебним стажом у двоструком трајању имају 15 и више година пензијског стажа.

Доношењем ове одлуке омогућава се исплата мјесечног новчаног примања борцима који у 2022. години испуне услове у погледу година живота и пензијског стажа, које износи 212,02 КМ.

У том износу наставља се исплата и борцима који су, у складу са одлукама Владе Републике Српске, ту врсту примања остварили у периоду од 2018 - 2021. године.

Са 31. децембром 2021. године евидентирано је 739 корисника мјесечног новчаног примања, додаје се у саопштењу. /крај/мис/љљ

За подстицање развоја пољопривреде и села 75 милиона КМ

Влада Републике Српске усвојила је данас план коришћења средстава за подстицање развоја пољопривреде и села за ову годину у укупном износу од 75 милиона КМ.
Од тог износа за подршку текућој производњи биће издвојено 54,3 милиона КМ, подршку дугорочном развоју 14 милиона КМ, а за системске мјере 6,7 милиона КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Влада је донијела Уредбу о успостављању и вођењу Регистра дијаспоре с циљем систематског прикупљања, вођења и обраде података о грађанима и правним лицима и удружењима у дијаспори у сврху јачања и развијања сарадње, као и планирања активности институција.

Овом уредбом се прописује успостављање и вођење овог регистра о физичким и правним лицима и удружењима у иностранству, начин подношења пријаве за упис у Регистар и друга питања у вези са Регистром.

Уредба се примјењује на физичка лица која имају пребивалиште у иностранству, а која су поријеклом из Републике Српске, те на правна лица и удружења у иностранству чији су власници/оснивачи поријеклом из Српске.

Влада је донијела и Уредбу о измјени Уредбе о висини и начину наплате накнаде за издавање увјерења о здравственом стању животиња.

Имајући у виду стање у пољопривреди које је настало као посљедица панедмије вируса корона, као и потребу за стварањем повољнијих услова за рад ветеринарских организација, овом уредбом промијењен је начин расподјеле средстава прикупљених од накнада за издавање увјерења о здравственом стању животиња.

У складу са предложеним рјешењем, прикупљена средства у цјелини су приход овлашћене ветеринарске организације и користе се за спровођење мјера здравствене заштите животиња.

Влада је донијели и Уредбу о спроведбеним документима у Републици Српској, којом се уређују процедуре израде и структура ових докумената, праћење, извјештавање и вредновање, усклађивање са буџетским планирањем и друга питања од значаја за спроведбене документе у Српској.

За збрињавање радника више од два милиона КМ

Влада Републике Српске донијела је одлуку о социјалном збрињавању радника, којом се одобрава 2.073.811 КМ за потпуну и дјелимичну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 1.488 радника из 25 предузећа, који су процесом стечаја или ликвидације предузећа остали без запослења.
Буџетом и ребалансом буџета за 2021. годину планирана су средства за Програм социјалног збрињавања у износу од 6.050.000 КМ.

У току 2021. године донесено је пет одлука којима се одобрава исплата средстава за социјално збрињавање радника у износу од 6.049.999 КМ за дјелимичну уплату доприноса за ПИО за 1.248 радника из једног предузећа у износу од 915.128 КМ и потпуну уплату доприноса за ПИО и за осигурање од незапослености за 1.456 радника из 141 предузећа у износу од 5.134.871 КМ.

У периоду од 2004. до краја 2020. године укупно уплаћена средства за реализацију Програма социјалног збрињавања радника износе 196.062.710 КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Тим средствима је збринуто 64.839 радника из 459 предузећа, од којих је путем јавног позива омогућено остваривање права на старосну пензију за 7.683 радника из предузећа која су у процесу приватизације, стечаја и ликвидације.

Изузимајући износ поврата средстава из стечајне масе, у периоду од 2004. до краја 2020. године за социјално збрињавање радника из буџета Републике Српске издвојено је 176.019.151 КМ.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана