Повећана цијена рада за раднике у здравству у Републици Српској

Срна
Повећана цијена рада за раднике у здравству у Републици Српској

Бањалука - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је Влада данас усвојила закључак којим је овлаштен да са репрезентативним синдикатима из области здравства потпише одлуку којом се цијена рада повећава са 135 на 145 КМ.

“Министарство ће обавијестити репрезентативне синдикате, а они који се одлуче да потпишу ову одлуку су добродошли”, рекао је Шеранић на конференцији за новинаре послије сједнице Владе.

Он је прецизирао да су одлуком обухваћени сви радници у здравству, те да је процјена да ће до краја године бити неопходно обезбиједити додатних 5,3 милиона КМ да би здравствене установе могле почети са исплатом плата по новој цијени рада.

Шеранић је истакао да је Влада усвојила и Нацрт стратегије менталног здравља за период од 2019. до 2022. године.

“То је акт који је веома важан јер очекујемо да ћемо уз доношење закона о менталном здрављу ићи у правцу организовања цијелог овог система”, рекао је Шеранић.

Према његовим ријечима, за ову област је веома важно да су настављене активности да би био обезбијеђен новац од Банке Савјета Европе за реконструкцију три психијатријске и једне установе социјалне заштите установе у Српској.

Ријеч је о Клиници за психијатрију Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци, Болници за хроничну психијатрију у Модричи, Специјалној болници за психијатрију на Сокоцу и Дому за лица са инвалидитетом у Вишеграду.

“Укупна вриједност је 15 милиона КМ, а претходно је урађена процјена потреба за сваку од четири установе и усаглашено је шта би требало да буде урађено”, каже Шеранић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана