Потврђено из Фонда здравственог осигурања: Грађани Српске у изолацији имају право на боловање

А. Ј. Р.
Потврђено из Фонда здравственог осигурања: Грађани Српске у изолацији имају право на боловање

БАЊАЛУКА - Грађани Републике Српске који су заражени вирусом корона, као и они којима је изречена мјере самоизолације 14 дана, имају право на боловање, а осигуранику ће бити исплаћено од 70 до 90 одсто плате.

У Фонду здравственог осигурање РС истичу да је према Правилнику о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене спријечености за рад предвиђена и могућност боловања због спровођења прописаних мјера обавезне изолације као клицоноше или појава заразне болести у његовој околини.

- Осигураницима којима су рјешењем прописане мјере изолације имају право на боловање. Накнаду плата за боловања до 30 дана финансира послодавац, а за боловања дуже од мјесец накнаду плате послодавцима рефундирамо ми - појашњавају у Фонду здравства.

Додају да иначе Фонд здравства за боловања дужа од 30 дана послодавцима рефундира нето плату у износу од 70 одсто, осим за посебне случајеве, попут заразних болести и слично, када послодавцима рефундира нето плату у износу од 90 одсто.

- Како је дефинисано овим правилником, уколико је неспособност за рад проузрокована изолованошћу као клицоноше или појаве заразне болести у његовој околини, Фонд послодавцима за боловања која су дужа од 30 дана рефундира нето плату у износу од 90 одсто - казали су у Фонду.

Подсјећају да је истим правилником регулисано да послодавац за боловања до 30 дана исплаћује плату у износу од 70 до 90 одсто, а да послодавац у складу са својим актима сам одреди износ у поменутом распону.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана