Потврђена смјена Гордане Тадић са позиције главног тужиоца БиХ

ГС
Потврђена смјена Гордане Тадић са позиције главног тужиоца БиХ

САРАЈЕВО - Другостепена дициплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БИХ одбила је жалбу Гордане Тадић те потврдила одлуку првостепене комисије о њеној смјени са мјеста главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

Из ВСТС- а је саопштено да је Тадићевој потврђена и изречена дисциплинска мјера премјештање с мјеста главног тужиоца на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ.

-Против одлуке Другостепене комисије ВСТС-а БиХ може се уложити жалба Вијећу као цјелини у року од осам дана од дана пријема одлуке. Одлука Другостепене дисциплинске комисије може се побијати само због изречене дисциплинске мјере, у складу са чланом 103. став 2. Пословника ВСТС-а БиХ - саопштено је из ВСТС-а.

Првостепена дисциплинска комисија за тужиоце ВСТС-а БиХ одлучујући по дисциплинској тужби Канцеларије дисциплинског тужиоца против Гордане Тадић, донијела је одлуку и утврдила дисциплинску одговорност тужене зато што је пропустила да поступи у складу са релевантним одредбама ТЦМС-у те пропустила да преддузме потребне радње са циљем отклањања евентуалних техничких препрека за додјелу предмета аутоматским системом одабира.

Tакође, Тадићева је одговорна јер је супротно одредбама Закона о заштити тајних података БиХ пропустила да покрене поступак персоналних сигурносних провјера запосленика Тужилаштва БиХ .

Чланови Другостепене комисије су Славо Лакић, Мустафа Шабић и Санин Богунић.

Владо Адамовић, адвокат Гордане Тадић, рекао је за „Аваз“ да ће се жалити на одлуку Другостепене комисије.

Адамовић каже да је Другостепена одлука само преписана од Првостепене комисије ВСТВ-а, која је паушална.

- Никакво образложење није посебно дато. Ми ћемо се жалити. Слиједи жалба на санкцију ВСТС-у и то је то. Ово није правоснажна одлука. Коначну ријеч ће дати Високи судски и тужилачки савјет у пуном саставу - каже Адамовић.

Од када постоји институција Тужилаштва БиХ од јануара 2003. ниједан главни тужилац није дочекао крај мандата.

Први главни тужилац био је Маринко Јурчевић, који је ту функцију обављао до 2008, када је отишао на боловање а касније и поднио оставку. Накнадно је наводио притиске којим аје био изложен.

Његов насљедник Милорад Барашин је смијењен јер је имао непримјерене контакте са особама које су кријумчариле оружје. Барашина је наслиједио Горан Салиховић, али и он је 2016. суспендован.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана