Потврђен први случај вируса корона међу домородачким племенима у Амазону

Срна
Потврђен први случај вируса корона међу домородачким племенима у Амазону

Санто Антонио до Ица - Двадесетогодишњакиња из племена Кокама, које се налази дубоко у амазонској прашуми, заражена је новим вирусом корона.

Ово је први случај пријављен међу више од 300 племена Бразила, саопштила је здравствена служба домородачког министарства.

Домороткиња је тестирана у округу Санто Антонио до Ица, близу границе с Колумбијом, у којем су досад потврђена четири случаја коронавируса, укључујући и бразилског љекара. Ово изазива бојазан да би се епидемија могла проширити на удаљене и рањиве старосједилачке заједнице.

Срећом, међу 15 здравствених радника и 12 пацијената који су такође тестирани након што је откривено да је љекар имао вирус, сви су негативни, пише Тхе Гуардиан.

Љекар који је заражен вратио се с одмора у јужном Бразилу како би радио с Тикунасом, једним од највећих племена у Амазону које има више од 30.000 људи.

Жена која је заражена није показивала симптоме Цовид-19 и била је изолована с породицом. Здравствени стручњаци упозоравају да би вирус који се шири могао бити смртоносан за 850.000 аутохтоних становника у Бразилу који су вијековима десетковани болестима које су донијели Европљани, од малих богиња и маларије до грипе.

Бразилски предсједник Јаир Болсонаро је направио значајне резове у специјализованом здравственом систему домородачких заједница, те се многи боје да ће неспремни дочекати пандемију. Због тога сада сами предузимају мјере како би избјегли катастрофу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана