Потписе бирача вјештачила нестручна особа

Ведрана Кулага Симић
Потписе бирача вјештачила нестручна особа

БАЊАЛУКА - Апелационо одјељење Суда БиХ најкасније до сутра треба да се огласи по жалбама на одлуку Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ којом су поништени резултати избора на већини бирачких мјеста у Добоју и Сребреници, а док се чека тај одговор, стручњаци тврде да је спорне потписе бирача из тих средина вјештачила нестручна особа.

ЦИК је након двомјесечне истраге донио одлуку којом је, како је саопштено, због изборних неправилности и малверзација поништио резултате избора на 28 бирачких мјеста у Сребреници и 89 у Добоју за начелника, односно градоначелника, као и за локалне парламенте, што је изазвало револт код оних који су извојевали побједу 15. новембра прошле године, због чега су на крају и упутили жалбе на одлуку ЦИК-а.

На једној од посљедњих сједница те комисије је објелодањено да су таквим одлукама претходили налази, између осталог, вјештака да је на доста спорних мјеста утврђено на десетине фалсификованих потписа.

Вјештак за документа и директор Форензичког центра у Бањалуци Дане Бранковић, који је инжењер графичке технологије, сумња у стручност особе која је вјештачила те потписе.

Своје оцјене објелоданиће и данас на конференцији за медије, а за “Глас” тврди да је вјештачење спорних потписа гласача у Добоју и Сребреници урађено од стране нестручног лица.

Каже да вјештак да би утврдио аутентичност само једног потписа мора да има оригинални примјерак спорног потписа, односно најмање да му буде достављено три до пет неспорних потписа, насталих у неспорним, вањским околностима.

- Одговорно тврдим да то онај вјештак, који је вјештачио ове случајеве, није имао на располагању. Знам и шта су по стручном образовању вјештаци у државним институцијама и у ФБиХ и да ту нема дипломираних инжењера графичке технологије. Све и један документ је графички производ. Не знам ко је радио, али знам да није дипломирани инжењер графичке технологије, а једино су они стручни да могу вјештачити аутентичност документа. Ако је тај посао радио вјештак, као физичко лице, према списку који имам, ријеч је о професорима педагогије, психолозима, технолозима, хемичарима и тако даље. Ова област је неуређена, а ради се о важним стварима. У некима и живот зависи од процјене. Шта ако неко стварно није потписао нешто, а нестручни вјештак каже да јесте. Чим је нестручно лице, посао не може бити стручно урађен - рекао је Бранковић.

Наглашава да је генерално ова област у вјештачењима најнеуређенија и то не само у БиХ него и у региону, али додаје да је спреман, како каже, да помогне и ЦИК-у и онима који оспоравају њихове одлуке да појасни процес, да се види гдје је неко погријешио и сви који су “искочили” из легитимних стручних оквира да се врате у нормалне токове.

Да сумњају у вјеродостојност посљедње одлуке ЦИК-а данима понављају челни људи Добоја и Сребренице, Борис Јеринић и Младен Грујичић, као и странке које су их подржале у предизборној кампањи. Сумњају да се ради о опасном преседану који кроје представници Бошњака са члановима ЦИК-а.

Потврда

У ЦИК-у су потврдили за “Глас Српске” да су запримили укупно 11 жалби на њихове посљедње одлуке, међу којима се осам односило на Добој, двије на Сребреницу и једна на изборе у Травнику. Жалбе су на адресу Апелационог одјељења Суда БиХ прослијеђене у понедјељак, од када тече рок у којем суд треба да се о њима изјасни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана