Потписан споразум са компанијама "Ха-Ес-Ве-Е инвестментс" и "Полат"

Срна
Потписан споразум са компанијама "Ха-Ес-Ве-Е инвестментс" и "Полат"

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић потписао је данас у Бањалуци, у име Владе Српске, споразум о сарадњи са представницима компаније "Ха-Ес-Ве-Е инвестментс" и компаније "Полат".

"Споразумом је предвиђена сарадња у области енергетике и рударства", рекао је Ђокић новинарима. Ђокић је истакао да су ове компаније спремне да инвестирају више стотина милиона евра у енергетику у Републици Српској, односно производњу електричне енергије из обновљивих извора.

"Ово су велике европске компаније којима смо доставили информације о могућностима изградње хидреоелектрана, соларних и вјетроелектрана.

Обавијестили смо их и о лежиштима минералних сировина, а посебно о минералу каолин којег има у источном дијелу Српске", рекао је Ђокић и навео да ће представици компанија посјетити Добој гдје на ријеци Босни постоји могућност изградње седам хидроцентрала.

Говорећи о изградњи хидроелектране "Бук бијела", Ђокић је истакао да је у реализацију овог пројекта инвестирано више од 44 милиона КМ и да не очекује да би га могао оспорити Уставни суд БиХ. "Ако би Уставни суд БиХ поступио другачије имали бисмо спор који би теретио БиХ, а штета би била неколико милијарди КМ", навео је Ђокић.

Када је ријеч о изградњи гасних електрана и термоелектране "Угљевик три", Ђокић је подсјетио да постоји интерес Русије да гради гасне електране, међу којима у кругу Рафинерије нафте Брод, те да је Влада дала сагласност да "Електропривреда" преговара са компанијом "Комсар енерџи" о изградњи "Угљевика три". Власник компаније "Полат" Аднан Полат нагласио је да је његова компанија спремна да улаже средства у Републици Српској, те да је лидер у Турској у инвестирање у обновљиве изворе енергије.

"Наша намјера јесте да инвестирамо у област обновљивих извора енергије. Желимо истраживати подручје и инвестирати у експлоатацију минералних сировина. Намјера нам је да проширимо посао у земље Балкана", рекао је Полат. Ђокић се претходно у свом кабинету састао са представницима ове двије компаније

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана