Потписан споразум о сарадњи правосудних тијела БиХ и Норвешке

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ /ВСТС/ Халил Лагумџија и директор Судске администрације Норвешке Свен Мариус Урке потписали су у Ослу Споразум о сарадњи два правосудна тијела, а најављен је наставак подршке Норвешке у изградњи независног и одговорног правосуђа у БиХ.

Истакнуто је да ће Норвешка, као један од највећих билатералних донатора Савјета, наставити да пружа подршку реформи правосуђа кроз Пројекат "Изградња правосудних капацитета", саопштено је из ВСТС-а.

ВСТС БиХ ће у наредне три године реализовати пројекат у партнерству са Судском администрацијом Норвешке, а Споразум о сарадњи потписан је током боравка делегације ВСТС-а БиХ у Норвешкој.

Пројекат изградње правосудних капацитета примарно је усмјерен на изградњу капацитета ВСТС-а БиХ као регулаторног тијела правосуђа БиХ, чија је кључна надлежност изградња независног и одговорног правосуђа.

У саопштењу се додаје да услов за независно дјеловање правосуђа представља адекватно финансирање рада правосуђа, због чега ће фокус будућих активности Пројекта бити на јачању улоге ВСТС-а БиХ у припреми буџета судова, планирања капиталних улагања и дефинисању стварних потреба за људским ресурсима у судовима.

Такође, пројектним активностима биће обухваћена питања у вези са процесом именовања и напредовања судија и тужилаца, на темељу принципа рада успостављених у оквиру Европске мреже правосудних савјета /ЕНЦЈ/, као и питања у вези са унапређењем рада кривичних одјељења пилот судова Пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана