Потписан анекс уговора о концесији за изградњу вјетроелектране "Гребак" у Невесињу

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и извршни директор невесињског привредног друштва "ВЕ Гребак" Миралем Чампара потписали су данас анекс уговора о концесији за изградњу вјетроелектране "Гребак" на подручју општине Невесиње, чиме се снага вјетроелектране повећава на 66 мегавата, а вриједност инвестиције је 132.214.108 КМ.

Анекс уговора потписан је због тога што је од времена подношења захтјева за додјелу концесије до данас дошло до технолошког напретка и значајне промјене у производњи вјетротурбина с обзиром на инсталисану снагу и њихову ефикасност, тако да се знатно повећала снага вјетроелектране по једном стубу, саопштено је из ресорног министарства.

Због тога се отворила могућност повећања инсталисане снаге вјетроелектране, а самим тим и повећања производње електричне енергије на овој локацији, што је веома значајно за Републику Српску, а посебно за локалну заједницу, која ће по том основу посредством концесионе накнаде, коју ће плаћати концесионар, имати низ позитивних ефеката.

Концесионар ће, након изградње вјетроелектране, у буџет Републике Српске плаћати концесиону накнаду од 0,0055 КМ по киловат-часу, од чега ће 95 одсто средстава бити усмјерено у буџет општине Невесиње.

Ђокић је истакао да је од велике важности да у Републику Српску долазе нове инвестиције и да је носилац ове велике инвестиције репрезентативан и респектабилан партнер који може да реализује и друге инвестиције.

Он је нагласио да ће овај пројекат сигурно покренути и друге значајне пројекте у Републици Српској, којим ће се повећати биланс обновљивих извора енергије у укупној производњи електричне енергије.

Инвеститори су захвалили Ђокићу за изузетну сарадњу, те истакли да су за реализацију овог пројекта имали велику институционалну подршку, како на републичком, тако и на локалном нивоу.

Радови на изградњи вјетроелектране "Гребак" почеће у првој седмици сљедећег мјесеца, о чему ће јавност бити благовремено обавијештена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана