Поштовање мјера једини начин заштите од вируса

Срна
Поштовање мјера једини начин заштите од вируса

БАЊАЛУКА - Грађани Републике Српске треба да носе маске, држе дистанцу и воде рачуна о хигијени руку јер је то једини начин да се заштите од вируса корона, поручили су вечерас здравствени стручњаци из Српске.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић указао је на важност да се људи придржавају превентивних мјера јер нема вакцине против вируса корона.

“Морају се појачати мјере према појединцу, који је сада у фокусу”, рекао је Шеранић за АТВ и истакао да није тачно да маска шкоди здрављу будући да значајно смањује могућност заразе.

Он је нагласио да је опредјељедње да се појача инспекцијска контрола, као и да ће се пратити појава жаришта, гдје ће се у складу са епидемиолошком ситуацијом предузимати и мјере.

Када је ријеч о образовању у вријеме вируса корона, Шеранић је навео да је о новој школској години већ разговарао са ресорним министром и додао да су за сада става да треба планирати почетак наставе у септембру у школама.

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић сматра да је лакше придржавати се превентивних мјера него поново уводити забране.

Локалне заједнице, појаснио је, имају право да у случају погоршања епидемиолошке ситуације појачају мјере, јер је тешко говорити да се то учини на републичком ниову.

“Наш народ брзо заборавља и грађани су почели слободније да се понашају као да је вирус прошао, упркос апелима да се придржавају мјера”, истакао је Зељковић.

Он је навео да је већина особа асимптоматска што би требало да појача опрез сваког појединца.

Начелник Клинике за инфективне болести УКЦ Републике Српске Антонија Верхаз рекла је да је вакцина једини спас, али да нико не зна када ће бити.

“Немамо специфичног лијека, терапију која би уништила тај вирус”, додала је Верхазова, те нагласила да су се људи излијечили од вируса и да није било враћања пацијената који су пребољели корону.

Она је појаснила да су у лијечењу користили већ познате лијекове, за које сваки пацијент мора да потпише изјаву о информисаности да је обавијештен, али исто тако може да каже да не жели да прима терапију.

Верхазова је појаснила да, уколико неко има благе симптоме, не мора да значи да ће тако бити и код другог, те је указала на потребу придржавања мјера.

“Нема опуштања, нема релаксације док је број новозаражених овако висок”, рекла је она и савјетовала да се скупови, ако их неко планира, одгоде.

Директор Болница “Свети Врачеви” Бијељина Милица Ловрић рекла је да је у овог граду епидемиолошка ситуација под контролом, иако је 12 здравствених радника заражено.

“У бијељинску болницу није ушао ковид-19”, поновила је Ловрићева.

Она је истакла да су сви заражени здравствени радници асимптоматски, а сви њихови контакти и пацијенти са којима су били у контакту су негативни.

Ловрићева је указала да се на овом подручју дешавају честе дневне миграције и због близине Србије због чега је потребна самодициплина.

“Вирус је у нашем окружењу и морамо да тим научимо да живимо с њим и будемо тога свјесни”, рекла је Ловрићева.

Истакнуто је вечерас да се располаже са довољним бројем тестова на вирус корона, те да Институт за јавно здравство и Министарство здравља и социјалне заштите врше континурану набавку тестова на ковид-19.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана