Пословник мијењају по хитном поступку

Жељка Домазет
Пословник мијењају по хитном поступку

САРАЈЕВО - Хитна сједница Представничког дома Парламента БиХ, коју је јуче затражило 18 посланика, биће одржана сутра у Сарајеву. Једина тачка дневног реда је - Приједлог измјена и допуна Пословника Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ по хитном поступку.

 

Док предлагачи тврде да на овај начин желе да одблокирају рад Парламента, у странкама побједницама избора тврде да за такву сједницу нема потребе и да је то само додатно продубљивање лоших односа унутар БиХ.

Захтјев за сазивање хитне сједнице о измјенама Пословника су потписали посланици СДС-а, ПДП-а, СДП-а и ДФ-а, Наше странке и Независног блока, као и посланици Мирсад Кукић, Дамир Арнаут и Јасмин Емрић.

Шеф Клуба СДС-а и ПДП-а Мирко Шаровић рекао је за “Глас Српске” да вјерује у подршку 27, можда и 28 посланика.

- Сва остала питања су за предсједавајућег Представничког дома Дениса Звиздића. На њему је да процијени када ће сједница бити. Он је та адреса за сва друга питања о самом засједању. Суштина је промјена и избјегавање било каквих могућности и за одређене застоје, оправдане, неоправдане, блокаде - намјерне или ненамјерне. Нема ту било какве дискриминације, националне, ентитетске, било које друге. Сви могу у томе да учествују и попуњавају комисијска тијела према својој снази коју имају у Парламенту - рекао је Шаровић.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је за “Глас Српске” да се овом иницијативом само желе онемогућити блокаде.

- Овим се онемогућава да било ко блокира рад парламентарних комисија и да, уколико странке и Колегијум Парламента не предложе парламентарна тијела, то чини Представнички дом, уз, наравно, познате процедуре којима се чува постојећи уставни оквир Републике Српске јер то и није, нити ће икад бити предмет било какве иницијативе. Поред искључиво нетачних оптужби, нико из владајуће коалиције није рекао како ове измјене иду на штету Републике Српске - рекао је Бореновић.

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а Сњежана Новаковић-Бурсаћ за “Глас Српске” каже да Клуб СНСД-а сматра да сазивање сједнице Представничког дома по хитном поступку “нема упоришта у важећем пословнику” и да о томе одлучује и просуђује предсједавајући Представничког дома.

- Ми и даље сматрамо да нема упоришта за хитност. Измјене Пословника у онаквој форми наносе штету позицији представника Српске у Парламенту јер предложеним измјенама комисије би могле бити формиране без адекватних представника Републике Српске. Таква врста изигравања јунака у СДС-у и ПДП-у представља бесмислено додворавање неким странкама и неким представницима међународне заједнице, а суштински нема никакве везе са успостављањем функционалности институција - рекла је Новаковић-Бурсаћ истичући СДС и ПДП и даље истрајавају на непоштовању одлука и закључака Народне скупштине Републике Српске.

“Нема разлога”

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто рекла је за “Глас Српске” да не види никаквог разлога за сазивање хитне сједнице на којој би био мијењан Пословник јер све странке су доставиле своје приједлоге имена за састав сталних комисија у складу са важећим пословником.

- Ми сада треба да радимо на стварању претпоставки за сазивање редовне сједнице. Мислим да је ово само подгријавање лоших односа у БиХ - казала је Кришто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана