Пословне књиге Граничне полиције БиХ откриле бројне пропусте: Лажним адресама подебљали плату

Ведрана Кулага Симић
Пословне књиге Граничне полиције БиХ откриле бројне пропусте: Лажним адресама подебљали плату

САРАЈЕВО - Нова анализа финансијских књига Граничне полиције БиХ је показала да постоје одређени проблеми и пропусти у њиховом раду, те да је више од 1.600 службеника имало погрешна рјешења на основу којих су остваривали право на накнаду за превоз на посао и са посла. На те и друге пропусте у раду руководство Граничне полиције је упозорено у извјештају о финансијској ревизији Канцеларије за ревизију институција за 2019. годину.

Граничној полицији је, ипак, дато позитивно мишљење, уз скретање пажње на недостатке приликом пописа средстава, недоношење правилника о полицијском додатку који је прописан Законом о платама и накнадама у институцијама те недостатке у спровођењу поступака јавних набавки и кашњење у реализацији закључених уговора. Ревизори су им замјерили и што нису реализовали на неке од препоруке из ранијих циклуса, а посебно оне које се односе на употребу и број службених возила.

Гранична полиција имала је лани у каси 78,5 милиона КМ, а до краја године су потрошили нешто више од 71 милиона. По основу превоза на посао и са посла искеширана су четири милиона, али и утврђени пропусти.

Одлуком директора из маја 2018. године именована је Комисија за провјеру тачности и истинитости података у захтјевима за накнаду трошкова превоза запослених у Граничној полицији. Према достављеној евиденцији, закључно са крајем 2019. године издато је 1.678 рјешења којим је утврђен обрачун разлике накнаде за те трошкове.

- За запослене којима је утврђена већа удаљеност од мјеста рада до мјеста пребивалишта, у односу на првобитно поднесени захтјев, новим рјешењем обрачуната је позитивна разлика накнаде у укупном износу од 15.332 КМ и иста је исплаћена запосленима. За запослене којима је утврђена мања удаљеност од мјеста рада до пребивалишта у односу на поднесене захтјеве обрачуната је негативна разлика у износу од 184.832 КМ. Та разлика се спроводи обуставом остварене мјесечне накнаде трошкова по тој основи од децембра 2018. године до намирења дуга по обрачуну за наведени период по запосленом - истакнуто је у извјештају гдје је назначено и да наведена потраживања од запослених нису књиговодствено евидентирана.

Замјерили су им и што није надограђен Регистар новчаних казни, тако да синтетички извјештаји још не генеришу тачне податке о процентуалном извршењу наплате по изреченим новчаним казнама.

Граничари су, наиме, у 2019. години евидентирали приходе од готово пола милиона КМ, од чега 452.000 од властите дјелатности те 30.000 од продаје  сталних средстава. Значајнији приходи од властите дјелатности су настали на основу  наплате казни по Закону о кретању и боравку странаца и азилу - 275.883 КМ, наплате новчаних казни 134.105 и изнајмљивања пословних простора 26.000 КМ.

- Увидом у извјештаје може се констатовати да и даље нису тачни подаци о процентуалном извршењу који се презентују у извјештајима (синтетика), јер се уплате извршене у року од осам дана по издатом прекршајном налогу процентуално не генеришу као 100 одсто реализоване. Тако, на примјер, у извјештају пише да је Јединица на Аеродрому Сарајево од изречених казни наплатила 58,60 одсто, али чињеница је да је наплата 96,71 одсто, јер је значајан број уплаћен у року од осам дана од дана изрицања те је у складу са законом починилац прекршаја ослобођен плаћања преосталих 50 одсто изречене новчане казне - закључено је у извјештају.

Службена возила

Ревизори су имали низ замјерки и на возни парк. Правилник о возилима прецизира да директор, у циљу осигуравања континуитета и ефикасности, може утврдити право на коришћење специјализованих возила у складу са оперативним потребама. Према подацима, право на располагање возилима, осим директора, замјеника и помоћника, има још 17 особа.

- Увидом у мјесечне извјештаје о коришћењу возила и у путне налоге, нисмо се могли увјерити да у свим случајевима постоји непосредна веза између коришћења возила и оперативних потреба службе - категорични су ревизори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана