Послови каскају када је потребно градити

Ведрана Кулага Симић
Послови каскају када је потребно градити

САРАЈЕВО - Министарства, агенције, дирекције и друге институције БиХ само су лани потрошили 17,7 милиона КМ за бројне пројекте, од набавке објеката за смјештај, надоградње информационих система, израде документације до подршке правосуђу у разним сегментима.

Савјет министара БиХ усвојио је информацију Министарства финансија и трезора БиХ о утрошку средстава у 2019. години којима су финансирани пројекти укључени у Програм јавних инвестиција/Развојно-инвестициони програм институција БиХ од 2019. до 2021. године.         

У програм је било укључено 249 пројеката, вриједности 1,94 милијарде КМ. Од тога се 1,26 милијарди односило на 147 пројеката у имплементацији, 12,87 милиона КМ на десет одобрених пројеката, а 673,74 милиона КМ на 102 кандидована пројекта.

Збирни преглед реализације финансијских средстава у 2019. години је, како је истакнуто у информацији, урађен за 101 пројекат јавних инвестиција, вриједних више од милијарду КМ.

- Према плану за 2019, завршено је 29 пројеката укупне вриједности 97,58 милиона. За њихову реализацију је само лани утрошен 17,71 милион КМ - наводе у Министарству финансија и трезора БиХ.

Настављена је имплементација преостала 72 пројеката, укупне вриједности 978,58 милиона КМ. За њихову реализацију планирано је 247,72 милиона КМ, а утрошено 76,65 милиона КМ, тако да степен реализације плана износи 31 одсто. Према подацима који су достављени од институција БиХ, евидентно је да је најнижи ниво реализације буџетских средстава.

- Много боље планирање и реализација, с друге стране, иде за пројекте који доприносе социоекономском развоју, односно 53 одсто, наспрам пројеката за изградњу административно-техничких капацитета - 21,68 одсто - пише у информацији коју је припремило Министарство финансија и трезора БиХ.

Највише средстава лани је, како је истакнуто, утрошено на имплементацију пројеката на којим је радило Министарство за људска права и избјеглице БиХ и то готово 52 милиона, односно више од половине укупно утрошених средстава.

- У корак их прате пројекти Службе за заједничке послове са утрошених 10,39 милиона марака и Министарство спољне трговине и економских односа БиХ које је у реализацију пројеката утрошило 6,68 милиона марака - показују подаци које је предочио Савјет министара.

Са аспекта планирања најреалније постављен план реализације средстава у 2019. години имали су Агенција за јавне набавке, Комисија за очување националних споменика, Министарство цивилних послова, Министарство финансија и трезора те Управа за заштиту здравља биља. На адресу институција БиХ годинама стижу упозорења да многи развојни пројекти “трпе” због лоше и споре реализације. С тим су ранијих година били упознати и у Савјету министара БиХ, а на такве независне епилоге су указивали и из парламентарних комисија за финансије и буџет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана