Посљедња шанса за Станића

Дарко Момић
Посљедња шанса за Станића

БАЊАЛУКА - Министар безбједности БиХ Драган Мектић званично је предложио Савјету министара у техничком мандату да актуелног директора Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ Перицу Станића поново именује на ту функцију и тај приједлог је уврштен у дневни ред сједнице Савјета министара која је заказана за сутра.

Након што је безуспјешно покушао да прогура Станићево именовање на ванредној телефонској сједници која је одржана 19. новембра, тачно на дан кад је Предсједништво БиХ именовало Зорана Тегелтију за предсједавајућег, Мектић то покушава и на практично посљедњој сједници Савјета министара у техничком мандату.

Према најавама, сједница Представничког дома Парламента БиХ на којој ће се посланици изјашњавати да ли подржавају Тегелтију требало би да буде одржана 4. децембра, а одлазећи министар безбједности жели само дан раније да прогура свој кадар за директора СИПА.

- Мектићев потез би имао смисла да Предсједништво БиХ није именовало Зорана Тегелтију за предсједавајућег, али било каква именовања директора у овој ситуацији су најблаже речено некоректна. Међутим, није искључено да ће Станић бити именован, јер се говори да у врху СНСД-а немају ништа против тога да он остане директор зато што ту функцију није користио за политичке обрачуне. Ипак, много је вјероватније да министри из ХДЗ-а због одличне сарадње њиховог шефа Драгана Човића и лидера СНСД-а Милорада Додика то неће подржати - каже наш одлично упућени саговорник.

Драган Мектић је потврдио за “Глас Српске” да је предложио Станићево именовање, али је одбио да говори да ли је обезбиједио подршку колега министара за свој приједлог.

- Видјећемо сутра шта ће бити. Не могу ништа више да вам кажем - био је кратак Мектић.

Није много рјечитији био ни Перица Станић који је кратко прецизирао да до 5. децембра има законску обавезу да се стави на располагање МУП-у РС из кога је именован за директора СИПА.

- У року од мјесец дана након истека мандата директора СИПА који је истекао 5. новембра, ја имам обавезу да се ставим на располагање МУП-у и то ћу и урадити - кратко је рекао Станић, не желећи да говори о томе шта очекује од сједнице Савјета министара на чијем дневном реду је приједлог о његовом именовању.

Уколико Перица Станић у уторак не буде именован за директора, а Зоран Тегелтија дан након тога у Представничком дому БиХ буде потврђен као нови предсједавајући Савјета министара, наш саговорник објашњава да нови министар безбједности има двије могућности.

- Он може предложити за директора СИПА некога са исте ранг-листе са које је то учинио и Мектић, дакле са оне коју је сачинио Независни одбор на којој су успјешни кандидати Перица Станић, директор полиције РС Дарко Ћулум и службеник МУП-а РС Жарко Лакета. Друга опција је да се поништи конкурс и она је најреалнија - објашњава наш саговорник.

Пензија

Према сазнањима нашег листа, уколико сутра на сједници Савјета министара не буде поново именован за директора СИПА, Перица Станић ће истога дана тражити разрјешење са те функције.

- Станић ће се сигурно вратити у МУП РС до 5. децембра и ставити на располагање министру Драгану Лукачу који ће га пензионисати, јер је већ објелодањено да испуњава услове за пензију. Уколико се до 5. децембра не врати у МУП РС, умјесто пензионисања му пријети раскид радног односа и у том случају би ишао у пензију под много неповољнијим условима и имао би много мању пензију, него ако би био пензионисан као службеник МУП-а РС - објашњава наш саговорник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана