Посланици СП: Искључења су плод жеља и мимо статута

Ведрана Кулага
Посланици СП: Искључења су плод жеља и мимо статута

БАЊАЛУКА - Посланици Социјалистичке партије (СП) у Народној скупштини Републике Српске јединствени су у ставу да истрају на тражењу оставке министра рударства и енергетике Српске Петра Ђокића са те и функције лидера СП-а, упркос, како су навели "представама за јавност и нестатутарним искључењима".

Шеф клуба посланика Максим Скоко те посланици Андреа Дорић, Горан Селак, Саво Вулић и Ристо Марић, истичу да су истрајни у одлуци да не прихватају самовољу и срозавање угледа партије те да су данашња искључења само плод жеља оних којима сметају позитивне промјерне и морална обнова партије.

- Од нас пет посланика, свих пет смо чланови Главног одбора партије а само Главни одбор може да донесе такву одлуку. Тако да ова одлука није утемељена на статуту, а представља покушај да се утишају они који позивају на одговорност у партији – каже Скоко. Селак, који је предсједник Градског одбора СП Бањалука рекао је да посланици не придају много пажње медијским представама те да је то само један од видова притиска да се не прича о одговорности министра рударства и енергетике.

- Чињеница је да смо упутили захтјев премијеру за смјену министра, а одлуке о искључењу које се доносе по личним жељама и мимо одредби Статута ту не играју неку велику улогу нити могу шта да промијене. Пошто није било сједнице Главног одбора који може да донесе одлуке о искључењима, ово је дефинитиван доказ самовоље и бахатости и директна потврда да смо апсолутно у праву у својим захтјевима – каже Селак.

Народни посланик Андреа Дорић каже да постоји јединство у СП по питању тражења одговорности кадрова за обављање повјерених функција те да клуб посланика СП наставља са планираним активностима, док је народни посланик Саво Вулић нагласио да је очигледно да је клуб посланика препознао стваран проблем.

Народни посланик Ристо Марић потврдио је да ничим није нарушено ни јединство ни будуће дјеловање клуба посланика који ће остати истрајни у захтјевима за смјену Ђокића, али и за "наставак моралне демократске обнове у партији која је очигледно неопходна за даљи раст и развој Социјалиста у Српској".

Ђокић је на данашњој конференцији за медије објавио искључење из странке Скоке, Селака и Савановића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана