Посланици о увођењу клевете у Кривични законик

ГС
Посланици о увођењу клевете у Кривични законик

БАЊАЛУКА - Након што су посланици расправљали о Приједлогу закона о граду Прњавор којим се уређују подручје, надлежности, органи и његово финансирање, Народна скупштина Републике Српске наставила је сједницу расправом о Нацрту закона о измјенама и допунама Кривичног законика Српске.

У уводу је предложено да скупштински Законодавни одбор спроведе двомјесечну јавну расправу прије коначног приједлога који ће бити упућен у парламентарну процедуру.

-Нацртом закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске прописана су кривична дјела клевета и неовлаштено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка, која ће се кажњавати новчаном или казном затвора. Прописано је да ко објави или прикаже спис, портрет, фотографију, видео-запис, филм или фонограм личног карактера без пристанка лица које је спис саставило или на кога се он односи, казниће се новчаном казном или казном затвора до двије године - рекао је у Народној скупштини Републике Српске министар правде Милош Букејловић.

Ако је усљед дјела теже нарушено здравље лица чији је спис, портрет или снимак објављен, према ријечима Букејловића, учинилац ће бити кажњен казном затвора од једне до пет година, а ако је то довело до смртне посљедице, казном затвора од двије до 10 година.

-Нацртом закона врши се усклађивање законодавства са Истанбулском конвенцијом, те се на нови начин прописује кривично дјело полно узнемиравање и ново кривично дјело злоупотреба фотографије и видео-записа полно експлицитног садржаја - додао је Букејловић.

Он је навео да се прописује и кривично дјело клевета на начин да ко о другом износи нешто неистинито што може шкодити његовој части или угледу, знајући да је то неистина, биће кажњен новчаном казном од 8.000 КМ до 30.000 КМ.

-Ако је дјело учињено путем штампе, радија, телевизије или друштвених мрежа, на јавном скупу или на други начин, због чега је постало доступно већем броју лица, казниће се новчаном казном од 15.000 КМ до 80.000 КМ. Ако је оно што се износи довело или могло довести до тешких посљедица за оштећеног, учинилац ће бити кажњен новчаном казном од 20.000 КМ до 100.000 КМ - рекао је Букејловић.

Он је навео да се измјенама прописују и кривична дјела против части и угледа, искључење противправности код ових кривичних дјела и гоњење за кривична дјела против части и угледа.

У том смислу, додао је, прописује се ново кривично дјело увреда на начин да ко увриједи другога казниће се новчаном казном од 5.000 КМ до 20.000 КМ.

-Ако је дјело учињено путем штампе, радија, телевизије или других средстава јавног инФормисања или на јавном скупу или на други начин, због чега је увреда постала приступачна већем броју лица, казниће се новчаном казном од 10.000 КМ до 50.000 КМ - појаснио је Букејловић.

Он је напоменуо да се врши измјена законодавства код кривичног дјела крађа електричне енергије или топлотне енергије или природног гаса, промјена породичних прилика и повреда угледа суда.

Букејловић је позвао посланике да ово законско рјешење упуте у јавну расправу која би трајала 60 дана.

Посланик СДС-а Драгомир Васић  је испред Клуба те странле почео расправу у којој тврди да би усвајање оваквог закона довело до велике правне несигурности и колизије с другим правним нормама које већ постоје у систему.

Рекао је да постоји оправдано неповјерење јавности према правосуђу, те да би судије и тужиоци могли имати прешироко постављена овлашћења, што би могло довести до повреде грађанских права.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица је рекао да медији не би требало да буду незадовољни овим законом јер он пружа могућност изузимања медија од примјене одредби овог закона.

Сматра да би требало донијети закон о медијима, у којем би се урадио медијски простор и дефинисала права и обавезе медија у Српској.

Осврћући се на Васићеве примједбе да је овај закон у колизији с другим законима који се баве овом области Мазалица је мишљења да се кроз судску праксу може повући разлика између оног шта је повреда јавног реда и мира и оног што се наводи у овом закону.

Посланик СНСД-а Младен Илић је рекао да он не види проблем у томе да посланици и носиоци јавних функција буду изложени притиску јавности, попут најаве новинара да ће бити објављена имена свих посланика који су изгласали овај закон.

Рекао је да ће бити спроведена детаљна јавна расправа, и додао да се не ради о закону о криминализацији клевете, него о закону о истини.

-Свако ко говори истину не треба да се плаши овог закона - рекао је он и додао да су казне сада ниске за оне за које се утврди да су изрекли неку клевету.

Позвао је све, укључујући и медије, да узму учешће у јавној расправи и додао да ово што је предложено није коначна верзија.

Посланик СП-а Срђан Тодоровић је рекао да је лоше што се све свело на закон који ће третирати новинаре, и додао да је то много шири пропис који треба да третира јавни простор.

-Нажалост, сада јавни простор уређује ко хоће ми ми морамо то регулисати”, рекао је он и додао да се слаже да политичари треба да буду подложни критици, али да јавност мора да буде квалификована да о томе говори – нагласио је  и истакао да постоје бројни примјери који показују како су лица и њихове породице биле угрожене због изношења неистина о њима.

Истакао је да СП подржава овај пропис у нацрту и додао да се слаже да постоје неке ствари које су износили медији које треба другачије регулисати.

И он сматра да су садашње казне за клевету казне прениске, и додаје да ниске казне доводе до угрожавања породица од стране лица која износе клевете и неистините информације.

Рекао је да је забринутост међународне заједнице неоправдана, јер истиче да некажњено вријеђање такође није европска вриједност.

Тодоровић је нагласио да мора бити измијењено све оно што није прецизно дефинисано, и додао да од предлагача очекује да размотри све примједбе међународне заједнице и медија.

Посланик ПДП-а Игор Црнадак је рекао да је овај закон не само лош за медије, него за сваког човјека јер се, како је рекао, ради о ригидном закону с драконским казнама и правосуђем потпуно поклопљеним од стране владајуће коалиције.

Он се, као и Загорка Граховац из Листе за правду и ред, осврнуо на одредбе закона о томе да се увреда око изношења личних и породичних ствари не доказује.

- Дајте да народ зна шта пише у закону а пише да се истинитост или неистинитост ових навода не доказују - рекао је Црнадак.

Измјене и допуне Кривичног законика Републике Српске, у који се, између осталог, као кривична дјела уводе увреда и клевета, а за оне који буду кршили одредбе огромне новчане казне, утврдила је Влада Српске.

Ове измјене изазвале су доста негодовања, прије свих новинара који сматрају да клевети није мјесто у Кривичном закону.  

Савјет Европе је јутрос издао упозорење због стављања оваквог закона на дневни ред јер тврди да би он ограничио право на слободу изражавања.

Прњавор

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић рекла је да се Приједогом закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији врши усаглашавање територијалне организације општина и градова у Српској са Законом о граду Прњавор.

Јујићева је у образложењу посланицима у парламенту Српске рекла да је општина Прњавор у складу са законом прописаним условима поднијела Влади захтјев за додјељивање статуса града.

Градови у Републици Српској су Бањалука, Бијељина, Градишка, Дервента, Добој, Зворник, Источно Сарајево, Лакташи, Приједор, Прњавор и Требиње, наводи се у образложењу овог приједлога закона.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Владо Ђајић сматра да Прњавор заслужује статус града, јер има све потребне параметре међу којима су и привредни.

- Прњавор има и добру инфраструктуру, јаку дијаспору и све услове за даљи напредак. Вјерујем да ће ова локална заједница наставити путем развоја - рекао је Ђајић.

Посланик СДС-а Томица Стојановић сматра да Прњавор заслужује статус града, али да неће бити финансијских ефеката након добијања наведеног статуса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана