Посланици о Додиковом вету

В.К.
Посланици о Додиковом вету

Бањалука - Пета посебна сједница Народне скупстине Републике Српске, на којој ће посланици разматрати вето који је српски члан Предсједништва БиХ ставио на званичан став БиХ у вези са градњом пељешког моста, почела је у Бањалуци.

Ако двије трећине посланика подржи Додикову изјаву, закључак за који су гласали босњачки и хрватски члан Предсједништва Сефик Џаферовић и Жељко Комшић, а којим је затражено да се обустави градња моста, биће стављен ван снаге.

На посебној сједници биће разматрано питање заштите националног интереса српског народа које је, у складу са роковима прописаним Уставом, покренуо предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, након што су друга два члана Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић прегласавањем недавно донијели закључак да се Хрватска позове да заустави градњу Пељешког моста док се не ријеше сва отворена питања приступа БиХ отвореном мору.

У Уставу БиХ се наводи да члан Предсједништва који се не слаже са одлуком Предсједништва исту може прогласити деструктивном по витални интерес ентитета за територију са које је изабран, под условом да то учини у року од три дана по њеном усвајању. Таква одлука ће бити одмах упућена Народној скупштини Републике Српске, уколико је ту изјаву дао члан са те територије и уколико такав проглас буде потврђен двотрећинском већином гласова у року од 10 дана по упућивању, оспоравана одлука Предсједништва неће имати учинка.

Након што је усвојен дневни ред, почело је обраћање српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на чији је захтјев сазвана посебна сједница.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић је рекао да сједници присуствују највиши представници институција Српске, као и поједини представници међународне заједнице.

Он је нагласио да ће парламент данас радити док се не размотри једина тачка дневног реда, након чега ће се о њој гласати.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана