Посланици из Српске нису прихватили Приједлог резолуције о праву на слободу изражавања

Срна
Посланици из Српске нису прихватили Приједлог резолуције о праву на слободу изражавања

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није прихватио Приједлог резолуције групе посланика из Федерације БиХ о праву на слободу изражавања у БиХ, којом се осуђује усвајање закона о измјенама и допунама Кривичног закона Републике Српске, јер није било ентитетске већине.

Посланици из Републике Српске гласали су против, тако да ће изјашњавање бити настављено у другом кругу гласања.

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић оцијенила је данас током дискусије да Приједлог резолуције није у складу са Пословником Дома и да је посланици из Републике Српске неће прихватити и ову иницијативу оцијенила популистичком.

"Сигурно је да овај приједлог неће проћи и да ће против бити сви посланици из Републике Српске", поручила је Вулићева.

Предсједавајући Представничког дома Денис Звиздић упозорио је Вулићеву да током дискусије не користи термин "заједничке институције" и да не говори прегласно.

Вулићева му је одговорила да она "говори како говори", али и да његове примједбе сматра као некоректан однос према дамама.

Она је Звиздићу посебно замјерила што у континуитету својим изјавама напада кључне институције Републике Српске, на шта нема право.

Вулићева је Звиздићу поручила и да Република Српска прихвата сарадњу са НАТО, али апсолутно не и чланство у Алијанси.

Посланик СНСД-а Милорад Којић сматра да парламент БиХ нема право да се мијеша у рад законодавне власти у БиХ, односно Народне скупштине Републике Српске, која свој рад искључиво заснива на уставу и заштиту њених уставних и законских надлежности.

Према његовим ријечима, ни Савјет министра не може бити доведен у ситуацију да утиче на доношење одлука у Народној скупштини Републике Српске.

Његов колега Милан Петковић окарактерисао је приједлог резолуције као "ријалити шоу".

Према његови ријечима, многа рјешења из ове спорне резолуције су неуставна и нису примјењива у пракси.

Он сматра да су посланици из Федерације БиХ најприје требали да сачекају епилог доношења закона о криминализацији клевете у Републици Српској, па тек да онда да крену у ову авантуру са поменутом преамбициозном резолуцијом.

Посланик СНСД-а Мирослав Вујичић подсјетио је да је закон о криминализацији клевете још у нацрту, да још нема јавне расправе и нагласио да није било потребе да група посланика из Федерације БиХ предложи поменуту резолуцију, а овај приједлог треба повући из процедуре.

Посланик СДС-а Младен Босић више је критиковао предложени закон о криминализацији клевете у Српској, истичући да сматра да он садржи драконске казне против медија.

Његов колега Дарко Бабаљ сматра да у парламентарну процедуру треба слати иницијативе које ће бити усвојене и прихваћене од свих политичких актера, а не да такви приједлози, као што је ова резолуција, унапријед буду осуђени на пропаст због различитих етничких, националних или политичких разлога.

Предлагачи ове резолуције су посланици Аида Баручија, Сабина Ћудић, Рејхана Дервишевић, Јасмин Имамовић, Миа Карамехић Абазовић, Предраг Којовић, Саша Магазиновић, Албин Муслић, Нихад Омеровић, Ермина Салкичевић Диздаревић и Денис Звиздић.

Према Звиздићевим ријечима, ово је израз противљења сваком покушаја угрожавања уставног права на јавно мишљење и слободу медија у БиХ, као и свих облика дискриминације и политичког надзора и цензуре над слободом медијима.

Он каже да предлагачи на овај начин изражавају свој политички став и унапријед осуђују и најаву доношења закона о криминализацији клевете у Народној скупштини Републике Српске.

Посланик ДФ-а Златан Бегић најавио је да ће подржати приједлог ове резолуције.

Посланик из ПДП-а Бранислав Бореновић поручио је да ова резолуција представља "популистички и лицемјерни покушај владајуће коалиције да једно ради у парламенту, а друго у извршним органима".

Према његовим ријечима, овај приједлог је покушај амнестирања одговорности на понашање појединих дијелова владајуће коалиције, што сматра дволичним.

Посланик Наше странке Сабина Ћудић позвала је Бореновића да се потруди да и чланове њене странке "заштити од прогона у Бањалуци".

За посланика Јасмина Имамовића /СДП/ данашња расправа имала је двоструку кривично-правну дискусију.

Посланици Представничког дома објединили су расправу о низу докумената у вези са давањем сагласности о ратификацији низа међународних уговора БиХ и других држава, међународних институција и финансијских организација.

Бореновић: Резолуција о праву на слободу изражавања - класичан популизам

Посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бранислав Бореновић рекао је да Приједлог резолуције о праву на слободу изражавања у БиХ у складу са европским стандарима, који је предложила група посланика из Федерације БиХ /ФБиХ/, представља класичан популизам и дволичност дијела владајуће већине.
Бореновић је новинарима у Сарајеву рекао да је Народна скупштина Републике Српске мјесто гдје се оваква законска рјешења морају зауставити, јер су дискриминаторска.

Говорећи о најављеном повећању плата изабраних функционера, Бореновић је навео да тај проблем треба да ријеши Министарство финансија, те додао да ће ПДП подржати сваки приједлог закона којим ће се ограничити плате изабраним функционерима.

"Логично је да они предложе закон којим ће то питање бити ријешено и омогућено онима који имају најниже плате да осјете побољшање или било какве привилегије", рекао је Бореновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана