Посебне мјере на границама БиХ за путнике из четири државе

nezavisne.com
Посебне мјере на границама БиХ за путнике из четири државе

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Од путника који долазе из Кине, Јужне Кореје, Италије и Ирана, припадници Граничне полиције БиХ узимају информације које обухватају мјесто и адресу намјераваног боравка у БиХ, број особа, раздобље боравка, те контакт телефон.

У питању су превентивне мјере у вези са вирусом корона, а у склопу којих гранични полицајци, путницима из ове четири земље, дају и да попуне упитник, који се односи на њихово тренутно здравствено стање.

Уједно им дају и упутства (летке) како поступати ако се догоди да се накнадно, односно за вријеме намјераваног боравка у БиХ, појаве потенцијални симптоми, односно коме се тачно обратити у том случају.

"Након свих прикупљених информација, полицијски службеници Граничне полиције БиХ обавјештавају Завод за јавно здравство за проведбу мјера које су у њиховој надлежности а који, по потреби, шаљу стручно особље и епидемиолога на лице мјеста", рекла је за "Независне новине" Франка Вицан, портпарол Граничне полиције БиХ.

Према њеним ријечима, приликом граничних провјера, припадници Граничне полиције БиХ користе једнократне (хируршке) маске и рукавице те су у сталној комуникацији и координацији с надлежним тијелима и Заводом за јавно здравство, које има сву опрему потребну за рану детекцију вируса.

Од 1. јануара, па до 23. фебруара ове године, на улазу у БиХ евидентирано је 6.120 држављана Кине, 5.966 из Италије, 1.748 Јужне из Кореје, те 76 особа из Ирана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана