Портпарол УИО осумњичен за проневјеру и прање новца

Александар Стојановић
Портпарол УИО осумњичен за проневјеру и прање новца

БАЊАЛУКА - Инспектори Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) поднијели су јуче кривичну пријаву против портпарола Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратка Ковачевића због сумње да је ову институцију оштетио за око 63.000 марака, потврђено је за “Глас Српске” из СИПА.

- Против лица Р. К. поднесен је извјештај о почињеном кривичном дјелу Тужилаштву БиХ због сумње да је починио кривично дјело проневјера у служби и кривично дјело прање новца. Осумњичени се терети да је у својству начелника Одјељења за комуникације УИО БиХ у дужем периоду од институције у којој ради наплаћивао путне трошкове и накнаду за одвојени живот, иако на то није имао право - потврђено је из СИПА за наш лист.

Из ове полицијске агенције су прецизирали да је Ратко Ковачевић као мјесто боравка пријавио Источно Сарајево и на конто тога наплаћивао путне трошкове и накнаду за одвојени живот.

- Истрагом је утврђено да осумњичени у свом власништву има двије стамбене јединице у Бањалуци те да је у једној од њих и боравио све вријеме за које је од УИО наплаћивао путне трошкове и накнаду за одвојени живот, чиме је УИО оштетио за око 63.000 КМ. Инспектори УИО су истраживали и наводе да је Р. К. незаконито користио службени аутомобил у дане викенда, али ти наводи су одбачени, јер је установљено да он има право на двадесетчетворочасовно коришћење службеног возила - прецизирано је из СИПА.

Према тврдњама нашег извора из врха УИО, инспектори ове полицијске агенције прије неколико мјесеци су завршили истражне радње у овом предмету, али замјеник директора УИО Ђуро Кнежевић је одуговлачио са слањем извјештаја о почињеном кривичном дјелу против Ратка Ковачевића.

- Предмет је био у ладици, док се с њим није упознао нови директор СИПА Дарко Ћулум, који је наредио да извјештај буде послат тужилаштву. Што се тиче СИПА, инспектори су завршили посао и сада тужиоци треба да одлуче да ли ће донијети одлуку о обустави истраге или подићи оптужницу. У сваком случају ово није једини случај гдје се на исти начин наноси штета институцијама, јер велики број функционера и државних службеника ради исто што и Ковачевић. Јавна је тајна да бројни функционери у институцијама БиХ одмах по доласку на функцију купе некретнину у Сарајеву или Источном Сарајеву у којој бораве, а као мјесто боравка пријаве Бањалуку, Зеницу, Мостар или друго мјесто из којег долазе и наплаћују путне трошкове и накнаду за одвојени живот - објашњава наш саговорник.

Он додаје да је подношење кривичне пријаве против портпарола УИО својеврсна опомена свим функционерима да престану са поменутом праксом, јер ће се у супротном наћи на мети СИПА.

Ковачевић је за “Глас Српске” кратко рекао да није упознат са пријавом СИПА и да не жели да је коментарише док не добије званичну потврду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана