Породице погинулих бораца ослободити трошкова легализације

Данијела Бајић
Породице погинулих бораца ослободити трошкова легализације

БАЊАЛУКА - Иницијатива Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила да породице погинулих бораца треба ослободити плаћања легализације новоизграђених стамбених објеката наишла је на подршку  градоначелника и начелника широм Српске.

С обзиром на то да је ријеч о категоријама које заслужују да им се бар на овај начин врати дио дуга, јер су њихови најмилији животе дали за Српску, како кажу у Савезу општина и градова РС, нема локалне заједнице која им неће изаћи у сусрет.

Предсједник Савеза Љубиша Ћосић каже да је на недавној сједници предсједништва договорено да свим чланицама буде послат јединствен приједлог одлуке о бесплатној легализацији стамбених објеката за породице погинулих бораца.

- Сигуран сам да ће сви градови и општине подржати ту иницијативу и да ће врло брзо та одлука бити усвојена на нивоу локалних скупштина. Тим категоријама људи треба омогућити многе погодности, јер су њихови чланови породице учествовали у стварању локалних заједница у Српској - казао је Ћосић, додавши да су  породице погинулих бораца у Источном Новом Сарајеву, на чијем је челу, већ неко вријеме ослобођене трошкова легализације.

Подршку овој иницијативи пружио је и градоначелник Добоја Бориса Јеринића. Он каже да град Добој преко удружења породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила већ даје субвенције, које ове категорије користе за плаћање трошкова легализације стамбеног објекта.

- У том правцу идемо већ неко вријеме, а кренули смо од монтажних објеката који су рађени за ратне војне инвалиде од прве до четврте категорије - казао је Јеринић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић каже да ова иницијатива има његову апсолутну подршку, а истог става је и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић. 

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да је у току израда приједлога одлуке о бесплатној легализацији стамбених објеката за породице погинулих бораца, која ће бити достављена свим локалним заједницама у РС, о чему би скупштине градова и општина ускоро требало да донесу коначну одлуку.

- Ускоро очекујемо и састанак са представницима града Бањалука, којима ћемо предати нашу иницијативу и замолити их да коначну одлуку донесу у што краћем року - казао је Лазић.

 

Јединствена одлука

Вељко Лазић је подсјетио да је ова републичка организација 2018. године код Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС покренула иницијативу да се породицама погинулих бораца омогући бесплатна легализација новоизграђених стамбених објеката.

- У ресорном министарству су нам сугерисали да са овом иницијативом идемо према Савезу општина и градова РС како би се донијела јединствена одлука на нивоу Републике Српске за све локалне заједнице - истакао је Лазић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана