Породице несталих Срба протестоваће у Сарајеву испред правосудних институција БиХ

Срна
Породице несталих Срба протестоваће у Сарајеву испред правосудних институција БиХ

САРАЈЕВО, ДОБОЈ - Републичка организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, заједно са осталим организацијама проистеклим из одбрамбено-ослободилачког рата, данас ће у Сарајеву одржати протест испред правосудних институција БиХ како би исказали незадовољство њиховим радом при процесуирању ратних злочина почињених над Србима.

Протест је најављен за 12 часова испред главног улаза, а претходно је предвиђено да се учесници протеста из Републике Српске окупе на Тргу Србије у Источном Сарајеву између 11 и 11.30 часова.

Протест ће бити одржан са намјером да се укаже на различите аршине према којима се суди у овим правосудним институцијама, саопштено је из Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила.

- Треба ли подсјећати са се Србима изричу драконске казне за нека кривична дјела за која Бошњаци добијају минорне казне? Такође, када је ријеч о квалификацијама дјела, Срби се махом терете за геноцид, злочин против човјечности, док се Бошњаци, који су чинили стравичне злочине над Србима, малтене, награђују минималним казнама, или буду ослобођени збох „недостатка доказа“ - навели су из Републичке организације.

Породице погинулих су истакле да су „чашу жучи“ прелила посљедња хапшења, али и одлука да се бошњачком генералу Сакибу Махмуљину обнови суђење, без обзира што је у његовом случају већ све одавно јасно сваком ко то хоће да види.

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић, чији ће чланови данас учествовати на протестном окупљању поручио је да једино дугогодишња казна Сакибу Махмуљину може да врати повјерење у рад правосуђа БиХ које има дупле аршине када треба да пресуди за злочине над српским народом.

Благојевић је истакао да српске жртве заслужују сатисфакцију, али да очекивану казну егзекутори и налогодавци стравичних злочина избјегавају „захваљујући“ дуплим аршинима правосудних органа БиХ.

Пререма његовим ријечима, ако и поновљено суђење Махмуљину, некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ у чијем је саставу дјеловао и одред „Ел муџахедин“ прође ослобађајуће по њега упркос свим доказима, онда се овдје нема више шта тражити.

-Вјероватно ће нас приводити под изговором да смо чинили злочине сами над собом - навео је Благојевић.

Благојевић је подсјетио да се са подручја Возуће трага за више од стотину тијела српских цивила и бораца, а да је само у Стогу пронађена масовна гробница српских војника са 21 тијелом од којих су готово сва била обезглављена.

На протестном окупљању биће и некадашњи становник Возуће Веселко Пејић, чији је отац Милош међу жртвама за које се суди Махмуљину, али његово тијело још није нашао.

 

-Посљедња информација о оцу је да је жив одведен у логор муџахедина у Гостовић гдје је ликвидиран након чега му се губи сваки траг - рекао је Пејић.

Радушка Павловић из Возуће и послије 26 године тражи тијело сина Слађана који је жив заробљен у Лозни код Возуће.

-Да ми је да сина пронађем, да га сахраним, да знам гдје ћу оставити цвијеће. То ми је жеља док сам жива - рекла је Павловићева.

Суд БиХ је 22. јануара првостепеном пресудом осудио Махмуљина на јединствену казну од десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Апелационо вијеће Суда БиХ поништило је првостепену пресуду и одредило ново суђење које је почело 30. новембра жалбеним поступком на којем су изнесени приједлози Тужилаштва и одбране.

Махмуљин је оптужен да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред „Ел муџахедин“, није предузео ништа да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда „Ел муџахедин“ су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана