Поријекло имовине под лупом и у Српској

Ведрана Кулага
Поријекло имовине под лупом и у Српској

Бањалука - Израда закона о испитивању поријекла имовине ускоро почиње у Републици Српској, а први корак ка томе направљен је јуче на сједници Владе РС када су министри дали зелено свјетло за почетак рада комисије којој је тај посао и повјерен.

Расправа о потреби доношења закона о испитивању поријекла имовине се већ дуже вријеме води у РС, а опозиционе странке су својевремено у парламентарну процедуру биле упутиле приједлог закона који се односи на ту област, али он није добио довољну подршку.

У Министарству правде Републике Српске потврдили су јуче “Гласу Српске” да дуже вријеме спроводе активности на овом пољу те да је одржан и прелиминарни састанак са представницима надлежних републичких институција на којем је закључено да је потребно што прије приступити изради одредаба нацрта тог закона.

Министарство је, након што су му достављени приједлози за именовање, сачинило Приједлог рјешења о именовању радне групе за израду закона о испитивању поријекла имовине, предложило кандидате за њене чланове Влади Републике Српске, која је то прихватила на јучерашњој сједници. У комисији је седам чланова, уз исто толико замјенских.

- Задатак радне групе је израда нацрта и приједлога закона о испитивању поријекла имовине, те да учествује у јавној и стручној расправи, ако је буде одредила Народне скупштине РС. Сматрамо да је ради ефективније борбе против криминала и корупције неспорна потреба за јачањем механизама, а један од њих је свакако и доношење овог законског рјешења - изјавила је службеник за односе с јавношћу у Министарству правде Сања Џомбић и додала да рјешење о именовању радне групе ступа на снагу даном доношења.

Доношење таквог закона најавио је почетком године премијер РС Радован Вишковић рекавши да је такав акт потребно донијети не само про форме, ради или због политике, већ да има сврху и буде спроводљив, а Програмом рада Народне скупштине предвиђено је да се тај закон нађе пред посланицима до краја године. 

Закон о пријављивању и поступку провјере података о имовини носилаца јавних функција у Кантону Сарајево усвојен је једногласно у априлу.

Чланови радне групе из републичких институција

* Слободан Зец (Министарство правде)

* Милимир Говедарица (Правобранилаштво)

* Нада Царић (Министарство финансија)

* Рајко Ћук (Министарство унутрашњих послова)

* Даниела Домазет (Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове)

* Зоран Ковачевић (Пореска управа)

* Мира Поткоњак (Комисија за хартије од вриједности)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана