Поповић: Измјене Дејтонског споразума воде у распад БиХ

Срна
Поповић: Измјене Дејтонског споразума воде у распад БиХ

БАЊАЛУКА - Академик Витомир Поповић изјавио је да Република Српска на јасан и недвосмислен начин говори о томе да су се измјене Дејтонског мировног споразума показале као неефикасне, контрапродуктивне и да воде у распад БиХ, као дејтонске мировне творевине.

У паузи округлог стола „Јединство српског народа – основа опстанка“, који се данас одражава у Академији наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) у Бањалуци, Поповић је истакао да распад БиХ није у интересу Републике Српске и српског народа.

- У нашем интересу јесте да се БиХ врати на дејтонски пут, онако како је она Дејтоном и предвиђена, да се све узурпиране надлежности врате Републици Српској и да о томе нема поговора, јер у противном ћемо се наћи у некој другој позицији која ће водити распаду - рекао је Поповић новинарима.

Поповић је навео да се на данашњем округлом столу говори о томе да ли уопште можемо опстати ако не постоји минимум српског јединства и јасно дефинисан минимум националних српских интереса.

-Кад говоримо о јединству, мислимо прије свега на јединство српског народа са једне и друге стране Дрине, те укупно јединство, водећи рачуна о насушној потреби за јединством са братским руским народом, без којег у посљедњих 20 година није могуће водити било какву међународну политику - напоменуо је Поповић.

Свештеник Миладин Митровић, предсједник Императорског православног палестинског друштва у Републици Српској, које је једно од организатора данашњег округлог стола, истакао је да је генерално кроз историју јединство српског народа увијек било важно.

-С обзиром на новонасталу политичку ситуацију унутар БиХ и сталне притиске међународне заједнице, веома је битно да академска заједница и невладин сектор, пошаље јасну поруку друштву и свим нашим грађанима колико је суштински важно да се очува национално јединство српског народа - рекао је Митровић.

Исто тако, тврди Митровић, важно је да се подигне свијест о значају очувања вриједности које проистичу из православне вјере која је суштина и основа српског идентитета.

Митровић је навео да у раду округлог стола учествују еминентни излагачи из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Русије, који су изнијели јасна експерстка мишљења који су то дестабилизирајући фактори који утичу на разбијање јединства српског народа, како спољшњег тако и унутрашњег карактера.

-Исто тако, навели су и шта је неопходно да се ради у процесу очувања јединства српског народа и стабилизације политичке ситуације - рекао је Митровић.

Професор Светлана Анатолијевна Колобова, као представник руске академске заједнице, навела је да Руска Федерација има низ закона донесених у циљу очувања политичке стабилности, мира и стабилности у друштву и опстанка и очувања националних интереса.

-И у условима глобалних криза и изазова, веома је битно да постоји јединство мишљења између руског и српског народа, те потрага за адекватним одговорима на оне изазове који су усмјерени ка политичкој дестабилизацији како у Србији и Републици Српској тако и у Руској Федерацији - нагласила је Колобова.

Организатори округлог стола су Императорско православно палестинско друштво Републике Српске и Одјељење друштвених наука АНУРС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана