Поплашен: Држати се текста изворног Дејтона

Срна
Поплашен: Држати се текста изворног Дејтона

БАЊАЛУКА- Некадашњи предсједник Републике Српске Никола Поплашен изјавио је Срни да Република Српска нема други излаз него да се држи изворног Дејтонског мировног споразума, и то његовог тумачења према тексту, а не духу.

"Нама би било најбоље да избришемо границу на Дрини и да се ујединимо са Србијом и да Србија дође до својих социјалних основа који подразумијевају и излаз на море и јачање Србије у сваком погледу. Удруживање или дубоко партнерство са Истоком и равноправан однос са другим земљама у свијету", рекао је Поплашен поводом 27 година од парафирања Дејтонског споразума.

Он је нагласио да је Дејтонски споразум исписан и донесен у периоду апсолутне хегемоније неоколонијалног типа америчке империје и њених западних партнера.

"Данас можемо рећи да Русија више није полупијана и онемоћала, да се промијенио свјетски контекст који је и повољнији за српске амбиције опстанка и равноправног живота на овом простору", рекао је Поплашен.

Он је истакао да опстанак Републике Српске треба пажљиво гајити и усаглашавати своје политичке потезе, прије свега са Београдом и Москвом.

"/То треба чинити/ без изазивања скандала и крупних спорова са опадајућом моћи западних сила, прије свега САД, да не би изазвали неке реакције које нас могу одвести у нови хаос", сматра Поплашен.

У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону 21. новембра 1995. године парафиран је Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Дејтонски споразум, након тронедјељних преговора, парафирали су тадашњи предсједници Србије Слободан Милошевић, такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана