Помоћ за мај тражи више од 2.600 фирми

Маријана Миљић Бјеловук
Помоћ за мај тражи више од 2.600 фирми

БАЊАЛУКА - Послодавци у Српској затражили су до сада од Владе РС да исплати минималну плату те доприносе и порезе за мај за скоро 8.000 радника, а за те намјене из републичког буџета потребно је око 4,50 милиона марака.

Влада Српске донијела је одлуку да правна лица и предузетници којима је било забрањено обављање дјелатности до 11. маја имају право на уплату пореза и доприноса на исплаћене плате из средстава Компензационог фонда РС. Такође, Влада је одлучила да запосленима код правних лица и предузетника којима је било забрањено обављање дјелатности у мају, а та забрана је трајала најмање до 12. маја, исплатити износ најниже плате те допринос на ту плату.

- До 30. јуна запримили смо 2.241 захтјев за исплату 2,02 милиона КМ пореза и доприноса на исплаћене плате за 4.613 радника правних лица и предузетника којима је забрана рада трајала до 11. маја  - навели су у Пореској управи.

Када су у питању она правна лица и предузетници којима је одлуком штаба за ванредне ситуације забрањено обављање дјелатности у мају, односно најмање до 12. маја, Пореска управа је евидентирала 429 захтјева за исплату најниже плате са доприносима у укупном износу од 2,35 милион КМ и то за 3.278 радника.

Рок за подношење писане изјаве са захтјевом за исплату пореза и доприноса, односно најниже плате за мај у зависности од дужине трајања забране обављања дјелатности истиче 10. јула.

Угоститељски објекти у Српској почели су радити 11. маја у Српској и према одлуци Владе Српске радници у овој дјелатности имају право на исплату доприноса из буџета.

- Влада је обећала и да ће сви они радници којима је био забрањен рад у априлу добити минималну плату. Међутим, сада је већ јул, а неки нису добили ни ту помоћ. Најављена је и уплата доприноса за раднике у мају који су почели са радом најкасније 11. маја. Не знам колико сада да вјерујемо у то јер поједини још нису добили помоћ за април. Остаје нам а видимо шта ће бити - рекао је предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС Жељко Татић.

Он је нагласио да је лако било обећати, али је на крају најважније шта је урађено у вези с тим питањем.

- Власт је требало да нас ослободи плаћања фискалних и парафискалних намета. Локали нису радили, а плаћали су одвоз смећа. Али изборна је година па нека они размишљају шта раде и како помажу - закључио је Татић.

Предаја захтјева

Писане изјаве са захтјевом, списак радника за исплату најниже плате за мај и упутство за попуњавање изјава те остале информације порески обвезници могу пронаћи на интернет страници Пореске управе. Потписане и печатом овјерене писане изјаве са захтјевом пословни субјекти треба да предају непосредно или путем поште надлежном подручном центру Пореске управе.

Април

У Пореској управи РС истичу да су обрадили све пристигле потпуне захтјеве пореских обвезника за исплату најниже плате за април и доприноса на ту плату. Одобрено је и прослијеђено Министарству финансија на извршење 10.348 захтјева на износ од 30 милиона КМ.

- Евидентирали смо и значајан број непотпуних и неадекватних захтјева од стране пореских обвезника, што успорава и отежава обраду захтјева. Такође, било је и случајева гдје су порески обвезници који су у априлу одјавили раднике или своју предузетничку дјелатност, подносили захтјеве за исплату најниже плате за април и уплате доприноса на ту најнижу плату, што није у складу са Уредбом, а што додатно успорава обраду захтјева - навели су у Пореској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана