Помоћ за мај добиће 2.300 предузећа

М. М. Б.
Помоћ за мај добиће 2.300 предузећа

БАЊАЛУКА - Пореска управа РС обрадила је до сада око 2.200 захтјева пореских обвезника за исплату пореза и доприноса за мај, те додатних 105 захтјева за исплату минималне плате за исти мјесец, а за ове намјене потребно је издвојити 2,9 милиона марака.

Влада Српске донијела је одлуку да правна лица и предузетници којима је било забрањено обављање дјелатности до 11. маја имају право на уплату пореза и доприноса на исплаћене плате из Компензационог фонда РС. Такође, Влада је одлучила да запосленима код правних лица и предузетника којима је било забрањено обављање дјелатности у мају, а та забрана је трајала најмање до 12. маја, исплати износ најниже плате, те допринос на ту плату.

- До сада смо обрадили око 2.200 захтјева пореских обвезника на укупан износ од око 2,4 милиона КМ, за пореске обвезнике којима је забрана обављања дјелатности трајала најкасније до 11. маја. Поред тога, обрађено је и 105 захтјева на износ од око 500.000 КМ за обвезнике којима је одлуком Штаба за ванредне ситуације било забрањено обављање дјелатности у мају, а та забрана је трајала најмање до 12. маја - казали су “Гласу Српске” у Пореској управи РС.

Новац за ове намјене исплаћује се из Компензационог фонда РС, а раније су у Министарству финансија казали да помоћ уплаћују одмах по одобреним захтјевима од стране Пореске управе.

Када је ријеч о априлу, у Пореској управи РС навели су да су обрадила све пристигле потпуне захтјеве пореских обвезника који су се налазили на списковима које су достављала надлежна министарства, а на којима су порески обвезници којима је било забрањено обављање дјелатности или су престајали са радом у априлу.

- Обрађено је укупно 11 захтјева пореских обвезника за око 43.000 радника - навели су у Пореској управи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана