Помоћ стиже дискотекама и превозницима

Милијана Латиновић
Помоћ стиже дискотекама и превозницима

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске идућих дана утврдиће прецизне критеријуме на основу којих ће помоћ за превазилажење потешкоћа у пословању, насталих због вируса корона, стићи и запосленима у свадбеним салонима, ноћним клубовима, дискотекама, те у секторима превоза и туризма.

Договорено је то данас на састанку предсједника Владе Српске Радована Вишковића и представника Уније удружења послодаваца РС из области превоза путника и Удружењем послодаваца трговине, туризма и угоститељства “Хорека” о мјерама подршке овим дјелатностима које трпе губитке у пословању усљед пандемије вируса корона.

Вишковић је најавио да ће Влада у наредних неколико дана креирати јавни позив са критеријумима да би се омогућило привредним субјектима из наведених области  да се пријаве за подршку за јул, август и септембар.

Уочи овог састанка Вишковић је прецизирао да ће на плану нових мјера за помоћ привреди Српске свадбени салони, дискотеке и ноћни клубови за јун и јул имати право на минималац и порезе и доприносе за раднике, те да ће бити пружена помоћ угоститељима и међународним превозницима који су усљед појаве вируса корона имали пад прихода већи од 30 одсто, а нису отпуштали раднике.

- Хотелијери и међународни превоз путника су тренутно најугроженији и њима желимо да изађемо у сусрет и у смислу пореза - рекао је Вишковић. Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је за “Глас Српске” да је основни циљ да се заштити економија и сачувају радна мјеста.

- Планирано је да помоћ за јун добију дјелатности којима је у складу са одлукама Владе био забрањен рад у сектору угоститељства. Чекамо јавни позив у којем ће бити јасно наведени критеријуми на основу којих ће привредници моћи добити помоћ - рекао је Тривић, додавши да су привредници задовољни што постоји дијалог са институцијама који води у правцу изналажења конкретних рјешења и помоћи.

Предсједник Скупштине Удружења саобраћаја и веза при Привредној комори РС Дејан Мијић рекао је да је када је ријеч о превозницима на међународним путничким линијама на јучерашњем састанку прецизирана помоћ за мај.

- Договорено је да сваки радник запослен код превозника за мај добије минималну плату, порезе и доприносе. Затражили смо и субвенције за порезе и доприносе у наредним мјесецима. Један од услова за добијање помоћи сигурно ће бити да послодавци који се пријављују нису отпуштали раднике - рекао је Мијић. Нагласио је и да је с Владом договорено да се са надлежним инспекцијама и полицијом хитно стане у крај нелегалном превозу путника који је узео маха у вријеме пандемије.

- Велики број комбија превози путнике у земље западне Европе док је нама превоз забрањен и то нас додатно угрожава - рекао је Мијић.

Радно вријеме

Саша Тривић је рекао да су привредници затражили од Владе РС измјене радног времена угоститељских објеката.

- Добили смо одговор да ће уколико се епидемиолошка ситуација у идућем периоду поправи радно вријеме угоститељских објеката бити продужено - рекао је Тривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана