Пољопривредни произвођачи: Министри из ФБиХ присиљавају нас да идемо на улицу

Александар Стојановић
Пољопривредни произвођачи: Министри из ФБиХ присиљавају нас да идемо на улицу

САРАЈЕВО - Одлука министара из ФБиХ у Савјету министара да не подрже увођење заштитних мјера на увоз одређених пољопривредних производа из земаља ЕУ је катастрофална и необјашњива. Због небриге коју су показали пољопривредни произвођачи из цијеле БиХ биће присиљени да изађу на улице.

Став је ово министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца и пољопривредних произвођача из Српске и ФБиХ, са којима су новинари “Гласа Српске” разговарали након што на јучерашњој сједници министри из ФБиХ нису подржали информацију о предузетим мјерама ради активирања заштитних клаузула Споразума о стабилизацији и придруживању на увоз одређених пољопривредних производа из земаља ЕУ.

Министар Кошарац рекао је да поред информације, није усвојен ни и закључак којим би се министарство обавезало да отвори преговоре са Европском комисијом у вези са одлуком о привременим мјерама за увођење прелевмана и царина за свјеже и расхлађено месо јунади и свиња.

- Мислим да је то лоша порука мојих колега у Савјету министра. Нећу дефинитивно одустати од тога, јер је наше кретање искључиво у складу са међународним уговорима које БиХ има, у овом случају ССП. Мотивисани смо да третирамо ССП и обавеза нам је да преговарамо са европским партнерима, али нам је императив да заштитимо примарну домаћу производњу у Републици Српској и ФБиХ - нагласио је Кошарац.

Овакав приједлог је доставила Влада РС на основу консултација са удружењима из Српске, али уз подршку удружења из ФБиХ. Како је истакао Кошарац, одстоји јединствен став пољопривредника о увођењу прелевмана и царина и одбацио је аргументацију министара из ФБиХ да се овакав потез противи Европској комисији.

- Једино се у БиХ из ЕУ може увести свјеже и расхлађено месо без икаквих такси. Све остале земље су заштитиле своју домаћу производњу. Не желим да будем талац интереса ЕУ у БиХ, не желим да будем у функцији интереса политика ЕУ. Желим да заједно са својим колегама будем у функцији грађана Српске и ФБиХ - рекао је Кошарац.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже за “Глас Српске” да аргументација министара из ФБиХ није тачна и да је ово потврда да они “не раде у корист напаћеног народа и да је овај потез искључиво на штету најбројније популације у БиХ”.

- Они су својим неодговорним понашањем и нечињењем у складу са Законом о спољнотрговинском пословању и ССП-ом присилили пољопривредне произвођаче да изађу на улицу и тамо да покушамо да их натјерамо да раде у корист свих нас - рекао је Маринковић.

Предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ Неџад Бићо за “Глас Српске” каже да су министри имали годину дана и да су они изгубили стрпљење те да на улице излазе 4. маја.

- Ако њихово увођење и јесте у супротности са правилима ЕУ, а није, онда је требало да смисле неко друго рјешење. Нека кажу овом Сатлеру да је наше тржиште преплављено производима из ЕУ, а ми грам не можемо да извеземо. Није ово “Елдорадо” и нечија прћија - истиче Бићо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана