Политичке партије финализирају кандидатске листе за октобарске изборе: Више мјеста за нове наде

Ведрана Кулага Симић
Политичке партије финализирају кандидатске листе за октобарске изборе: Више мјеста за нове наде

БАЊАЛУКА - Политичким странакама у БиХ цури вријеме за достављање имена кандидата Централној изборној комисији (ЦИК) на овјеру ради учешћа у октобарској изборној трци, а иако листе још нису закључене, извјесно је да се на некима неће наћи добро позната имена те да у страначким централама рачунају и на нова лица.

Предсједништво СНСД-а ће, како је најављено, данас засједати у Бањалуци, а након тога и Главни одбор у Градишци. Послије тих сједница очекује се да ће руководство највеће партије у Српској објелоданити имена кандидата за кључне позиције, односно предсједника Републике и српског члана Предсједништва БиХ, а те позиције ће готово извјесно на изборима 2. октобра, јурити Милорад Додик и Жељка Цвијановић. СНСД би данас требало да стави тачку и на кандидатске листе по изборним јединицама за Народну скуштину РС и Представнички дом Парламента БиХ.

На листама СНСД-а, према сазнањима "Гласа Српске", како смо јуче објавили, неће бити појединаца који су годинама већ дио парламентарног живота у БиХ. Тако овај пут у трку за гласове неће, између осталих, Душица Шолаја, Никола Шпирић, Душанка Мајкић, Лазар Продановић и Средоје Новић. Листе су, како тврде извори из СНСД-аа, попуњене углавном млађим кандидатима и онима средње генерације, а новина пред идуће октобарске изборе је то да онај ко освоји мандат у парламенту неће истовремено моћи бити посланик и директор неког предузећа.  

Продановић је за "Глас Српске" истакао да прихвата одлуке врха партије.

- Став је да су потребна нова лица која могу донијети нову енергију у временима која се назиру, али то не значи да нећемо сви радити за партију и кандидате - истакао је он.

Већину ствари јуче су, према ријечима лидера ДНС-а Ненада Нешића, посложили у то партији. Предсједништво ДНСа усвојило је листе кандидата и носиоце листа за Народну скупштину и Парламент БиХ, осим за изборну јединицу један у којој су Бањалука, Приједор и Градишка. Нешић је казао да "Српска није црнобијели свијет за који се боре Додик и лидер СДС-а Мирко Шаровић, већ је српски свијет  црвен, плав, бијел".

- Ако је Шаровић промјена, онда овдје нешто не штима - рекао је Нешић који је кандидат за српског члана Предсједништва БиХ, а потпредсједник ДНС-а Радислав Јовичић за предсједника Републике.

Имена носиоца листа позната су већ у већини кључних владајућих странака и у опозицији. Носиоци листи СДС-а за Парламент БиХ су Миладин Станић, Младен Босић и Дарко Бабаљ, док ће листе за НСРС између осталих носити Милан Радовић, Драгомир Васић, Вукота Говедарица, Маринко Божовић, Љубиша Петровић или актуелни посланик Томица Стојановић, те Милан Петровић из Прњавора. Ситуација је чиста у редовима СП-а гдје ће на чело листи, између осталих, Петар Ђокић, Далибор Стевић, Вјекослав Петричевић, Славко Глигорић, Ристо Марић, Славен  Гојковић, Рајко Ћапин.

ПДП је, с друге стране, први завршио посао. Потврђена је кандидатура Јелене Тривић за предсједника Републике. Листе предводе Драшко Станивуковић, Сања Димитрић, Оливера Недић, Снежана Стојановић, Славиша Марковић, Миланко Михајилица, Игор Тошић, Љубиша Крунић, а Бранислав Бореновић, Синиша Голић и Саша Борјан ће у трку за позиције у Сарајеву.

Кандидате је представила и Уједињена Српска. Неће имати своје кандидате за предсједника РС и српског члана Предсједништва БиХ, а када је ријеч о подршци другим кандидатима за ове функције, одлуку ће донијети 10. јула. Листе за НСРС им предводе Јована Кодић, Слава Брезо, Милан Ковач, Костадин Васић, Милан Трнинић, Ненад Мејакић, Миодраг Тешендић, Срето Ђурковић, а за Представнички дом Милан Петковић, Милан Новитовић и Ненад Продановић.

РОКОВИ:

4. јул

рок за

подношење

листи

29. јул

рок за

коначну

овјеру

кандидатских

листи

3. август

креће

подношење

листи за

компензационе

мандате

18. август

рок за објаву

комплетних

листи

Дијаспора

Рок за подношење пријава за гласање изван БиХ истиче 19. јула, а путем апликације на порталу еизбори до сада је налог отворило 40.253 особа, од је чега податке унијело њих 32.124. Обрађене су 16.862 пријаве, а у 2.727 су откривени недостаци. Највише пријава за гласање је примљено из Њемачке и то 10.032, Аустрије 4.374, Шведске 4.643 и Швајцарске 3.206.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана