Политичке игре утишале разговор о законима из реформског пакета за ЕУ

Ведрана Кулага Симић
Политичке игре утишале разговор о законима из реформског пакета за ЕУ

САРАЈЕВО - Међустраначки преговори СНСД-а, ХДЗ-а и СДА о измјенама закона о јавним набавкама, сукобу интереса, као и о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС), на којима инсистира и званични Брисел, утихнули су након почетног оптимизма, још нема политичке сагласности и нико се не усуђује да прогнозира да ли ће и када приједлози добити зелено свјетло у Парламенту БиХ.

Први састанак страначких делегација одржан је 16. марта у Мостару, гдје је домаћин био ХДЗ, након чега су услиједили разговори у Источном Сарајеву и још неки. Начелно је договорено да се евентуални амандмани на неки од приједлога тих, како их називају, реформских закона прво усаглашавају на међустраначким састанцима, али о законима који треба да поправе стање у области јавних набавки и сукоба интереса и даље нема сагласности.

О приједлогу закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ се није расправљано ни у уторак на сједници Уставноправне комисије Дома народа Парламента БиХ. Расправа је, како је саопштено из Парламента БиХ, одгођена, а од Представничког дома, који је предлагач, затражено је да се до идуће сједнице те комисије исправе утврђени недостаци у приједлогу.

Саговорник “Гласа Српске” упућен у страначке преговоре нагласио је да би било лако постићи договор о приједлози који се односе на сукоб интереса и јавне набавке, а који су у процедури, да постоји политичка воља кључних актера. Тога, међутим, тврди, нема.

- Тренутно ситуација се може описати ријечима из пјесме “пођем, клецнем, идем, застајавам”. Овдје се ради о стварима које треба да поправе стање, а и датом обећању европским званичницима. Први разговори су, према ономе што могли чути, били доста коректни и конструктивни и онда је одједном, након одређених потеза и изјава политичара на нивоу БиХ, услиједио стоп - истакао је саговорник “Гласа”.

Закон о јавним набавкама БиХ је, како тврди, од слова до слова готово био усаглашен, да би услиједили амандмани у парламентарној процедури, и сад нови застој, а закон о спречавању сукоба интереса пријеко је потребан.

- Налазимо се у таквом блату да нема светаца. С друге стране, када је ријеч о закону о ВСТС-у, увјерен сам да ће га предложити истражна комисија која се бави испитивањем стања у правосуђу, јер им је то политички циљ, умјесто да то предложе три актера која имају већину да га усвоје. Опструкције су и више него видљиве - рекао је наш саговорник, подсјетивши и на ставове из СДА када је у Парламенту отворена прича о промјени кадрова у Савјету министара, а у којима је била видљива жеља за одређеном блокадом.

Шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, која је предсједавајућа радне групе, поручила је кратко за “Глас” да нових састанака нема на видику. Додала је да је СНСД мало повукао ручну јер, како је рекла, бошњачке странке треба да промијене однос према изборном побједнику из реда српског народа, те да се прво партнери у ФБиХ договоре о питањима која су дуго на чекању.

Са представницима ХДЗ-а и СДА, који су дио радне групе, нисмо успјели да ступимо у контакт. Ријеч је о Вјекославу Беванди, Даријани Филиповић и Николи Ловриновићу из ХДЗ-а, те Денису Звиздићу и Адилу Османовићу из СДА.

Ставови

Извор “Гласа Српске” истиче да Хрвати у овој ситуацији веома мудро ћуте и прате све што се дешава, настојећи да обезбиједе изборне промјене које им иду наруку и на којима инсистирају. С друге стране, СДА само чека прилику да оптужи Српску за блокаду и етикетира је као главног кочничара на путу БиХ ка чланству у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана