Политичари одласком у западне амбасаде траже подршку за своје фотеље, а не питају зашто народ гладује

Г.С.
Политичари одласком у западне амбасаде траже подршку за своје фотеље, а не питају зашто народ гладује

БАЊАЛУКА - Опште је позната снисходљивост политичара, на овим просторима, према западним амбасадама зарад ситносопственичког интереса заузимања фотеља и обезбјеђивања личне позиције у власти, умјесто да се побрину да се политичке странке, ако су уопште способне, озбиљно позабаве проблемом који мучи обичан народ, наведено је у саопштењу странке Наша прича Република Српска

“ Цијене основних животних намирница вртоглаво расту, док политичари у својој егоистичној, самопромотивној борби за фотељу и додворавању колективном Западу, не раде ништа да би указали народу на чињеницу да ли заиста постоји основ за поскупљење животних намирница и ко их је од светских играча убацио у утакмицу недостојног преживљавања.” - стоји се у саопштењу.

Даље се у саопштену каже да анализом релеватних података, који се могу наћи и на сајту УН, можемо да се виде сви релеватне чиниоци и чињенице на тржишту житарица, које не говоре у прилог оправданости раста цијена, нити у прилог томе да је Руска Федерација крива због раста цијена основних намирница.

“Ево о чему се ради: Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) на свом сајту  https://www.fao.org/worldfoodsituation/en објавила је консолидовану листу података о производњи житарица за сезону 2021/2022.годину.

Шта се може закључити у односу на представљене бројке експерата УН.

Према резултатима пољопривредне 2021/2022. године, очекује се да ће обим производње житарица у свијету достићи 2,8 милијарди тона, што је више од истог показатеља за сезону 2019/2020.године.

Обим резерви житарица биће рекордних 850 милиона тона (значајно више од прошлогодишњег нивоа). Према резултатима текуће аграрне године, однос залиха и потрошње житарица биће 30,5%, што је такође више од просјека. Односно, биће више жита у свијету!

Подаци о трговачким операцијама указују на слиједеће: Очекивани обим трговине житом већи је у односу на сезону 2019/2020.годину (439,2 милиона тона). Постоје посебни подаци, на примјер, за пшеницу. Физички ниво резерви и обим промета овог производа повећаће се на 192 милиона тона (за 1,5% у односу на претходни период). Слична динамика очекује се и у производњи и промету житарица за животиње и пиринча. Зашто је ово важно? Представници колективног Запада на свим платформама, укључујући и УН, оптужују Руску Федерацију да је због дјеловања Русије, смањен обим житарица у промету на тржишту и да Москва не дозвољава да се обављају трговачке операције житарицама. То је главни разлог, како наводи колективни Запад, за раст цијена житарица.

 Међутим, подаци УН указују на супротну чињеницу, да је количина жита на тржишту већа него што је била претходних година и да расте и обим трговине. На основу тога, да се закључити да цијена житарица не расте због Руске Федерације и специјалне операције у Украјини. Странка Наша прича Република Српска, поставља питање свим представницима Западних амбасада: Имајући у виду претходно изнете податке УН, образложите узрок раста цена житарица на свјетском тржишту и ко је главни кривац за повећања цијена основних животних намирница у свијету па и у Републици Српској.” - наведено је у саопштењу странке Наша прича Република Српска које је потписао проф. др Зоран Калинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана