Полиција прави обруч око кампова

Ведрана Кулага
Полиција прави обруч око кампова

Бихаћ - Мигрантска криза у Унско-санском кантону (УСК) не јењава, а ситуација би могла додатно да се закомпликује од данас, када престају да важе уговори са власницима објеката у којима мигранти бораве, те због одлуке надлежних да им се у потпуности блокира кретање.

Оперативна група за рјешавање мигрантске кризе у том кантону усвојила је у сриједу касно послијеподне закључак према којем ће од данас бити уведен 24-часовни полицијски час за мигранте на територији кантона.

Министар унутрашњих послова УСК-а Нермин Кљајић је, након састанка који је био затворен за јавност, казао да се ради о блокади кретања. Како је речено, иде се у блокаду “Бире” и “Мирала”, која ће бити драстичнија од досадашњег ограничавања кретања миграната.

Изван тих прихватних центара код Бихаћа и Велике Кладуше, гдје је више од 2.000 миграната, моћи ће се кретати само они који желе да опробају срећу и крену рутом према граници у намјери да уђу у Хрватску, односно они који пожеле “гаме”, како мигранти називају покушаје да пређу границу.

Премијер УСК-а Мустафа Ружнић јуче није одговарао на телефонске позиве, а састанак и закључке Оперативне групе није хтио да коментарише ни градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић.

Министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић кратко је јуче изјавио да је на службеном путу изван БиХ те да ће више информација имати данас, када се врати и обави одређене разговоре.

До закључења овог броја “Гласа” нису стигли одговори из Међународне организације за миграције која од данас није више уговором повезана са власницима објеката гдје су  прихватилишта “Бира” и “Мирал”.

Комесар ЕУ за миграције Димитрис Аврамопулос упозорио је јуче власти у БиХ на предстојећу хуманитарну кризу ове зиме због веома лоших услова у којима бораве мигранти у препуним камповима. За око 8.000 миграната се, казао је, мора обезбиједити смјештај “да би се спријечила велика хуманитарна криза током зиме” и додао да је ЕУ до сада дала БиХ више од 36 милиона евра помоћи. Процјењује се да је 50.000 миграната прошло кроз БиХ од прошле године на путу према ЕУ.

Звиздић

Предсједавајући Савјета министара БиХ у техничком мандату Денис Звиздић истакао је јуче да фокус и даље мора остати на заштити источне границе БиХ да би се контролисао илегалан прилив миграната. Додао је да је Савјет министара од Владе ФБиХ добио два објекта касарне на подручју Тузланског кантона и касарну у Блажују у Кантону Сарајево, који ће бити опремљени за боравак у зимском периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана