Полиција поднијела извјештај против лажног банкара: Преварио 140 људи из 42 земље за 21.000 КМ

Ј.С.
Полиција поднијела извјештај против лажног банкара: Преварио 140 људи из 42 земље за 21.000 КМ

БАЊАЛУКА - Одјељење за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске поднијело је Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци извјештај против Немање Стојановића (24) из Источног Сарајева због сумње да је преваром путем "Фејсбука" обмануо више од 140 особа из 42 земље свијета обећавајући им посао у банкама у Бањалуци, те од њих узео око 21.000 КМ, потврђено је "Гласу Српске".

Он је пријављен за неовлашћену употребу туђег пословног имена и других посебних ознака робе или услуге, као и за превару.

Из Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске казали су, наводећи иницијале, да је осумњичени креирао лажне профиле на друштвеној мрежи "Фејсбук" на којима се представљао као запосленик у бањалучким банкама.

- Н. С. је креирао лажне профиле "Milanko Andjusic NB" и "Pavle Simovic" на којима се од 2016. до краја 2019. године представљао као запосленик ''Нове Банке'' и ''Адико Банке'' из Бањалуке - рели су у МУП-у и додали да је неовлашћено користио име и знак поменутих банака и на тај начин доводио у заблуду особе из иностранства.

Према незваничним информацијама, Стојановић који је ухапшен у јануару, када су откривене његове преваре,  варао је људе на интернет сајтовима за обављање фриленсинг послова тако што им је нудио да раде за поменуте банке. Послве је измислио, а на име запослења на даљину у наведеним банкама, наплаћивао је услуге посредовања од људи које је преварио путем "Western Uniona".

Извор "Гласа" рекао је након хапшења Стјановића да је тражио да му уплате од 35 до 800 КМ, зависно од посла, да би им прибавио дозволу за рад и неопходну документацију. Варао је људе из различитих земља свијета, од Србије, Чешке, САД, Кипра, Египта, Шпаније, Њемачке..

Наш извор је појаснио да је Стојановић, да би био увјерљивији, слао жртвама и-мејлове на меморандумима са логом Нове банке и Адико банке из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана