Полиција гарант безбједности грађана и опстанка Српске

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Централна свечаност обиљежавања 4. априла - Дана полиције и 30 година постојања Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, почела је данас у Центру за обуку МУП-а у Залужанима код Бањалуке, уз присуство највиших званичника Српске.

МУП РС је једна организована снага, која је кроз три деценије прошла многе изазове, рекао је Драган Лукач министар унутрашњих послова Републике Српске.

"МУП Републике Српске је огромна снага која може да се носи са свим задацима и свим изазовима", рекао је Лукач данас новинарима у Центру за обуку полиције у Залужанима код Бањалуке, гдје је присуствовао обиљежавању 4. априла - Дана полиције и 30 година рада републичког Министарства унутрашњих послова /МУП/.

Он је навео да је Полиција Српске спремна, обучена и опремљена за све могуће изазове, а све с циљем заштите безбједности грађана Српске и њихове имовине.

Лукач је рекао да МУП Српске с тим циљем наставља да школује, опрема и обучава полицију Српске.

"Наш задатак је да одржавамо мир у овој земљи, безбједност на свим нивоима, да гарантујемо безбједност нашим грађанима и свима који као туристи или гости дођу у Републику Српску. Полиција Српске ће наставити на том курсу с циљем очувања мира и безбједности у Српској и БиХ", поручио је Лукач.

Лукач је навео да су се у Влади Републике Српске водили одређени разговори о потреби измјена одређених законских рјешења с циљем повећања безбједности полиције Српске.

"Формираћемо у наредном периоду стручне тимове од стручних и научних радника који се баве овом тематиком и људи из региона који имају искуства у овој области, да би добили што боља законска рјешења", рекао је Лукач.

Он каже да ће Влада ова законска рјешења на крају упутити на усвајање у Народну скупштину Српске, те да ће о свим измјенама јавност бити обавијештена.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик  рекао је да подржава напоре институција Републике Српске да се ојача улога Полиције Српске као озбиљног друштвеног фактора безбједности за све у Српској, те додао да убудуће његова подршка по том питању неће изостати.

Он је навео да је безбједност недјељива за све људе, без обзира на нацију и вјеру, као и у односу на све државе у региону.

"Драго ми је што је полиција Српске интегрисана у многе акције регионалног карактера против организованог криминала на овом простору. Полиција Републике Српске показује посебну способност у свом раду, као најбоља безбједносна агенција на подручју БиХ", истакао је Додик.

Он је рекао да је потпуно задовољан статусом, изгледом, оперативним и свим другим капацитетима које данас има Полиција Републике Српске.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да морамо да имамо јаку Полицију РС.

- Наша је обавеза да јачамо безбједоносне капацитете. Поносни смо што имамо овакву полицију Српске и што смо успјели кроз вријеме да улажемо у њене капацитете - навела је Цвијановићева.

Премијер РС Радован Висковић рекао је да је Полиција опстала упркос многим притисцима и данас.

Обиљежавању присуствују званичници РС али и министар одбране Србије Небојша Стефановић.

Минутом ћутања одата је помоћ страдалим припадници МУП-а.

Свечаност је почела предајом рапорта предсједнику Републике Српске Жељке Цвијановић.

Свечаном обиљежавању присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Републике Српске Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, као и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и директор Полиције Српске Синиша Кострешевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана