Полицајци у Илиџи нису знали за потјерницу за Ђукановићем

Небојша Томашевић
Полицајци у Илиџи нису знали за потјерницу за Ђукановићем

Бањалука - Бенеди Ђукановић, звани Бенџо (42), који је осумњичен да је учествовао у убиству власника “Сектор секјуритија” Славише Крунића, његовог пратиоца Жарка Павловића и рањавању Горана Илића, испричао је затворским чуварима да су му полицајци у Илиџи, када се предао, рекли да не знају за потјерницу за њим и да сачека да то провјере код колега у Источном Сарајеву, сазнаје “Глас Српске”.

Према нашим сазнањима, Ђукановић је то казао и у изјашњењу о притвору у бањалучком Окружном суду и истакао да нема везе са злочином који му стављају на терет.

- Према његовим ријечима, полицајци у Илиџи су му рекли да га немају на потрагама и да морају да позову колеге у Источном Сарајеву. Тек након тог позива, када су им из МУП-а РС потврдили да је за Ђукановићем расписана потјерница, ставили су му лисице на руке и ухапсили га - казао је извор близак истрази.

Додао је да је Ђукановић истакао да има одређених психичких проблема и да користи таблете.

У МУП-у Кантона Сарајево “Гласу Српске” су рекли да је Ђукановић ухапшен на основу централне потјернице, а нису могли да потврде да ли су је полицајци у Илиџи имали или нису.

Ђукановић је у петак под јаким мјерама обезбјеђења доведен у бањалучки Окружни суд како би се изјаснио о притвору, који му је одређен након расписивања потјернице. Рочиште је било затворено за јавност. Портпарол суда Славица Дивјак појаснила је да је Ђукановићу притвор одређен због бојазни од бјекства. Казала  је да је одбрана оптуженог уложила жалбу на одлуку о притвору, о којој ће накнадно бити донесена одлука.

Адвокат осумњиченог Ђукановића Весна Рујевић није давала изјаве и из суда је изашла на споредни излаз те се није  јављала на телефонске позиве.

Ђукановић је у бијегу био скоро два мјесеца, а изгубио му се сваки траг 22. априла након што су у Гламочанима код Лакташа у сачекуши убијени Крунић и Павловић. Тада је погинуо нападач Жељко Ковачевић. Ђукановић је посљедњи пут виђен 23. априла на подручју Добоја, а утврђено је да је побјегао бијелим “голфом 7”ознака 003-К-770, за којим се још трага. Према нашим сазнањима, Ђукановић је у суду изјавио да није бјежао јер није учествовао у злочину и да је боравио у Аустрији и Словенији.

Осим Ђукановића, због убиства Крунића и Павловића иза браве су смјештени Емилио Балдо, који је ухапшен након злочина, као и Крунићев човјек од повјерења Родољуб Гајић, радник “Сектор секјуритија” кога терете да је издао и “типовао” газду.

Панцир

 

Бенеди Ђукановић је у петак у бањалучки Окружни суд доведен у панциру, уз посебне мјере обезбјеђења. Све вријеме је био под будним оком Интервентне јединице Судске полиције Републике Српске, а у вријеме рочишта за притвор пред судом су били полицајци наоружани дугим цијевима. Према незваничним информацијама, оштрије мјере обезбјеђења уведене су због могућег напада криминалних група. Постојале су информације да он страхује за безбједност и да се зато и предао. Ђукановић је у посљедњих више од десет година први осуђеник који је приликом доласка и изласка из суда све вријеме носио панцир, што довољно говори да се ради о јако ризичном поступку. Такво обезбјеђење раније је имао серијски убица из Дубице Горан Котаран, који је 2006. године осуђен на 16 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана