Полагањем заклетве конституисан је нови сазив Представничког дома Парламента ФБиХ

ГС
Полагањем заклетве конституисан је нови сазив Представничког дома Парламента ФБиХ

САРАЈЕВО - У Сарајеву је данас одржана конститутивна сједница новог сазива Представничког дома Парламента Федерације БиХ након потврде резултата претходно проведених Општих избора.

 Конститутивна сједница је почела интонирањем химне Босне и Херцеговине.

Уручивање сертификата и потписивање изјаве о прихватању мандата уприличено је на самом почетку сједнице, прије усвајања дневног реда. Предсједник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић обратио се новоизабраним посланицима које је подсјетио на њихове прве обавезе.

"Ваш избор представља и одговорност јер ваши бирачи од вас очекују испуњење предизборних обећања. Желим вас подсјетити да сте дужни у року од 30 дана, што је рок који истиче сутра, попунити имовински картон. Попуњен образац изјаве изабрани званичник доставља ЦИК-у електронским путем. Стари сазив такође је дужан да попуни образац. Желим вам добро здравље, успјех у раду и свеколики напредак", казао је Арнаутовић.

У Представничком дому Парламента ФБиХ укупно је 98 мандата, а према потврђеним резултатима Општих избора, СДА је освојила 26 мандата, СДО и ХДЗ по 15 мандата, ДФ 12, док је Коалицији "Повјерење" припало седам мандата.

Наша странка је у Представничком дому Парламента Федерације БиХ освојила је шест мандата, НЕС - за европску БиХ пет, Странка за БиХ четири, а ХДЗ 1990 три мандата. По један мандат освојили су Покрет демократске акције, Босанскохерцеговачка иницијатива - Фуад Касумовић, Хрватска републиканска странка, Хрватски национални помак /ХНП/ и ПОМАК - Покрет за модерну и активну Крајину.

Мирсад Заимовић, предсједавајући старог сазива Представничког дома Парламента ФБиХ води конституирајућу сједницу.

Из здравствених разлога сједници не присуствују Маја Уремовић (ПОМАК) и Фадил Новалић (СДА).

Дамир Машић (СДП) поднио је извјештај у име Привремене мандатско-имунитетне комисије Представничког дома ФБиХ у којем је утвђено да је изабрано свих 98 посланика у Представничком дому Парламента ФБИХ, а да је за наредни мандатни период ЦИК БиХ свим посланицима доставио цертификате.

Закључено је и да су два посланика одбила мандате раније, Влатка Мартиновић (ХДЗ БиХ) чији је мандат додијељен наредном квалифицираном кандидату Кристини Шимовић, као и Џевад Мемагић (СДА) чији је мандат додијељен Алиефендић Елмедину, преноси Кликс.

Након што су им уручени цертификати, новоизабрани посланици положили су свечану заклетву, а сви посланици требају формирати клубове и о томе доставити писмену обавијест Стручној служби Представничког дома Парламента ФБиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана