Покушај деблокаде води у правно насиље

Жељка Домазет
Покушај деблокаде води у правно насиље

Сарајево - Клубови СДС-а и ПДП-а у Парламенту БиХ званично су упутили приједлог измјена Пословника о раду Представничког дома да би одблокирали рад те институције, а што су са друге стране окарактерисали као правно насиље зарад останка на власти.

Тај приједлог је достављен предсједавајућем Представничког дома Денису Звиздићу како би дошло до формирања парламентарних комисија без којих Парламент БиХ не може да ради, а којих још нема јер нема ни нове власти на том нивоу. Потписници акта, односно Драган Мектић, Мирко Шаровић, Бранислав Бореновић и Мира Пекић затражили су да о предложеним измјенама буде расправљено по хитном поступку, а дугогодишњи представник СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић за “Глас Српске” каже да та четворка на све начине покушава да остане у власти, па чак и “насртајима на Пословник Представничког дома”.

- Ово што посљедњих дана гледамо је права представа. Умјесто да се осврну на постојећи Правилник који прецизно дефинише оснивање заједничких и сталних комисија и других тијела, одлучили су да предложе измјену коју покушавају да прогурају уз помоћ дијела бошњачких партија - истакла је Мајкићева.

О каквој брзини је ријеч, каже, најбоље илуструје податак да је приједлог прво био постављен на званичну страницу Парламента, а затим скинут, очигледно због грешака по нечијој сугестији.

- Јасно је да четири посланика СДС-а и ПДП-а са Адилом Османовићем из СДА или без њега немају капацитет да формирају комисије, делегације и групе пријатељства које постоје у Парламенту БиХ - закључила је Мајкићева.

Шеф Српског клуба у Представничком дому Ненад Стевандић истиче да је за сваку парламентарну одлуку потребна већина Срба, уз нагласак да ово што раде СДС и ПДП представља јасно правно насиље.

- Овим СДС уводи правило да у Парламенту БиХ није потребна већина Срба, што је дискриминација Републике Српске, деградација изборних резултата и концепције сагласности народа и ентитета. То је много више од издаје - рекао је Стевандић “Гласу Српске”.

Приједлог СДС-а и ПДП-а иде у правцу да Представнички дом одлучује о чланству у комисијама ако клубови посланика у прописаном року не доставе приједлоге. Руководство Дома би, у том случају, на приједлог клуба који достави приједлоге одлучио о чланству у комисијама.

Шаровић је потврдио да њихов приједлог подржавају и посланици СДП-а, А-СДА, Наше странке и Демократске фронте. Појаснио је да се измјене односе на могућност да, ако све странке не доставе кандидате за комисије, да то уради Колегијум дома.

- Уколико ту обавезу не изврши Колегијум, да се комисије конституишу на привременој основи од политичких субјеката који су доставили приједлог за чланове, док странке које нису доставиле своје кандидате не одлуче да то и ураде. Иницијатива је оправдана јер због блокаде рада Парламента трпи цијела БиХ. На чекању је низ пројеката, уговора, споразума који су вриједни 400 милиона евра - рекао је Шаровић, који је лидер СДС-а.

Бранислав Бореновић, иначе први човјек ПДП-а, каже да су предложена рјешења привремена, али и ефективна. Очекује да би већ наредне седмице могла да буде заказана сједница на њихову иницијативу.

“Добра идеја”

Потпредсједник СДА и шеф делегата бошњачког народа у Парламенту БиХ Асим Сарајлић оцијенио је да је ријеч о доброј идеји коју ће СДА подржати.

- СДА је са своје стране у неколико наврата покушала да одблокира рад Парламента. Ова иницијатива је корак напријед да се то деси - рекао је Сарајлић, чији је страначки колега Шефик Џаферовић оцијенио да треба увести новчане санкције за недоласке, али и одузимање мандата.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана