Покренута кампања "Стоп шверцу!", виша наплата пореза

Срна
Покренута кампања "Стоп шверцу!", виша наплата пореза

БАЊАЛУКА - Управа за инидиректно опорезивање /УИО/ БиХ у овој години је до сада прикупила 3,755 милијарди КМ прихода од индиректних пореза, што је више за 672 милиона или 22 одсто у односу на исти период прошле године и покренула јавну кампању "Стоп шверцу!".

Начелник Одјељења за односе са јавношћу УИО БиХ Ратко Ковачевић истакао је да је циљ кампање да грађани, који имају информацију о утаји индиректних пореза и незаконитом прометовању робе, а посебно дуванских прерађевина, то пријаве на отворену телефонску линију 080 02 06 07.

"Подаци показују да је у прва четири мјесеца ове године издато 74,5 милиона акцизних маркица којима се обиљежавају цигарете и паковања дувана за мотање и пушење, док је у истом периоду прошле године издато 56,6 милиона, што је повећање за 31,6 одсто. То значи да је у посљедње двије године смањен постотак жцрног тржиштаж дувана у БиХ", рекао је Ковачевић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да у овогодишњој кампањи "Стоп шверцу!" грађани могу и на вибер број 065/355-155 послати фотографију и локацију гдје је нелегална продаја цигарета и дувана, како би дежурни службеници УИО могли све провјерити.

"Прошлогодишња кампања жСтоп шверцу!ж резултовала је великим бројем позива и достављених информација, од којих су многе биле корисне и на основу којих су извршене активности на терену и пронађена и одузета акцизна роба која се продавала супротно законским прописима", каже Ковачевић.

Он је подсјетио да су прошле години службеници УИО одузели цигарете и дуван који су незаконито продавани у БиХ у вриједности од 5,3 милиона КМ, док је за четири мјесеца ове године одузето у вриједности вишој од пола милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана