Поједине изреке Светог Саве погрешно цитиране, непровјерене, па и измишљене

ГС
Поједине изреке Светог Саве погрешно цитиране, непровјерене, па и измишљене

У Бањалуци су протекле седмице постављени натписи у Алеји Светог Саве са мудрим ријечима овог српског просветитеља, међу којима су неке од њих, како тврде стручњаци, непровјерене, погрешно цитиране, а поједине и потпуно измишљене.

Професор филозофије Никола Богићевић рекао је за портал banjaluka.com да је јавна манипулација идентитетом појава у којој се историјски непровјереним ставовима из заједничке прошлости настоји утицати на јавно мњење грађана, те да је истицање цитата Светог Саве дуж дрвореда улице у Бањалуци школски примјер такве манипулације.

- Један од цитата који је потпуно ван контекста је “Будите творци ријечи, а не само читаоци, помишљајући у себи да који слуша речи и не чини што је заповеђено њима, такав је сличан човјеку који гледа лице своје у зрцалу: јер позна се, и отиде, и одмах заборави какав је био.” То је цитат из Хиландарског типика који је намијењен монасима И искушеницима у манастиру. Овдје је потпуно ван контекста сведен и наведен у форми “Будите творци ријечи, а не само читаоци”. Ствар је идентична са цитатом “Нека се повинује новодошавши ономе који је пре дошао, неписмени писменоме, неуки образованоме и млађи старијему”. То просто нису поруке за народ, већ за манастриске искушенике. Пласирати их на овај начин, бласфемично је - сматра Богићевић.

Поред цитата који су ван контекста, Богићевић каже да се на билборду нашао и један потпуно измишљени.

- "Или ћемо бити своји, или нас неће бити” цитат који је у потпуности измишљен или преузет из неке клишеизиране бесједе, пошто те ријечи говори министар одбране Србије Милош Вучевић у обраћању на Светосавској академији у Куманову. Могуће да овакве ставове политичари преузимају из лажног завештања Стефана Немање, или их неки стратег производи у погону странке. Доказати је мало теже. Али је јасно да ово није цитат Св. Саве” - тврди Богићевић.

“Премало је ту традиције, а превише нас”

Даље наводи да је цитат „Уклони од себе оштра уста и уверљиве усне далеко од себе одбаци” заправо реченица његовог оца упућена њему непосредно прије његовог упокојења,а цитирано из Житија Светог Симеона.

- То дакле, није мисао Св. Саве, већ Светог Симеона упућена њему. Поново, погрешно цитирање и лажно приписивање мишљења - рекао је Богићевић.

Богићевић наводи да су ово само егземпларни примјери јавне неодговорности.

- Ако ћемо на овај начин “промовисати” традицију, можда је боље позвати се на владику Григорија па рећи: премало је ту традиције, а превише нас - закључује Богићевић.

Дојчиновић: Врло је опасно некритички реченице тргати из контекста

Виши асистент са Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци Данијел Дојчиновић, који је између осталог приређивао дјела Светог Саве, потврдио је ријечи Богићевића, те истакао да је поред добре намјере и несумњиво лијепе замисли, реализација отишла у потпуно кривом смјеру.

- Цитат “Или ћемо бити своји, или нас неће бити”, није познат да су ово ријечи Светога Саве. То није ни први, а вјероватно ни посљедњи пут да се Немањићима приписују ријечи које нису изрекли. Познат је случај тзв. завјештања језика које је наводно изговорио Стефан Немања („Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу.” И тако даље.). У питању је ауторски текст Миле Медића који је у другим поглављима потпуно супротан од свега оног што је Стефан Немања радио и за шта се залагао. Али је заживио и данас ријетко ко цитира истинског аутора, јер је на волшебан начин ауторство приписано Стефану Немањи - каже Дојчиновић за портал banjaluka.com.

Даље објашњава да цитат “Будите творци речи, а не само читаоци” вишеструко проблематичан.

- То су ријечи записане у уводу Савиног Хиландарског типика, али је потпуно неприхватљиво њихово тргање из контекста. Овако дате, асоцирају на позив да се, поред читања, и сами бавимо писањем, чиме се доводе у везу са погрешно схваћеним Савиним просвјетитељством. Уопште се не ради о томе! Никако! Творити ријечи овдје не значи писати. Сава по угледу на сличан документ цариградског Манастира Богородице Евергетиде саставља правила живота (типик) намијењен хиландарским монасима. Он их у уводу позива да својим примјером и животом свједоче своје монашко достојанство, а руковођени јасним правилима која им прописује. И сходно томе позива их не само да читају шта им је заповједио, већ да то и чине, да се заиста тако понашају. Зато и каже да буду творци, а не само читаоци који, прочитавши, забораве написано. Отуда ова реченица није општи позив свима да се баве писањем, већ позив монасима који живе у Хиландару да живе по ријечи записаној у Хиландарском типику - рекао је Дојчиновић.

Дојчиновић истиче да је врло је опасно некритички реченице тргати из контекста, јер најчешће – какав је и овдје случај – изгубе изворно значење, те долази до учитавања нечега што никада није речено.

- Тако се стварају фалсификати, а то нам није потребно. Наша традиција је пребогата, како писана тако и усмена, те се овај посао могао завршити на потпуно ваљан и прихватљив начин. Али под условом да су га обавили за то заинтересовани и компетентни људи који разумију смисао, значај и снагу изговорене (и написане) ријечи - закључује Дојчиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана