Поџић у Анкари потписао уговор вриједан 45 милиона КМ

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић потписао је данас у Анкари Споразум о војно-финансијској сарадњи између Савјета министара и Владе Турске и имплементациони протокол о финансијској помоћи којима се обезбјеђује 45 милиона КМ за Министарство одбране и Оружане снаге БиХ.

У име Владе Турске документе је потписао турски министар одбране Хулуси Акар, а њихова примјена трајаће наредних пет година, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

Овај протокол утврђује и начела за спровођење дијела финансијске помоћи од 3,5 милиона турских лира, коју Влада Турске донира одбрамбеном ресору БиХ и то за потребе обуке и курсева за припаднике Министарства одбране и Оружаних снага БиХ у Турској.

На тај начин обезбијеђен је наставак процеса модернизације Оружаних снага, а самим тим и добар основ за јачање капацитета и способности припадника Оружаних снага за извршење законом дефинисаних задатака и достизање већег нивоа интероперабилности са НАТО снагама.

Делегација Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, са Поџићем на челу, борави у званичној посјети Турској од 2. до 6. марта.

Прије потписивања ових докумената министри су разговарали о актуелним дешавањима и билатералној одбрамбеној сарадњи.

Поџић је захвалио министру Акару на помоћи и подршци коју Турска пружа Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ, посебно за дугогодишњу финансијску помоћ омогућавањем школовања кадрова у војно-образовним установама Турске, на доприносу у очувању мира и стабилности у БиХ, помоћи у процесу европских и евроатлантских интеграција, као и доприносу регионалној стабилности и безбједности.

Поџић је Акара упознао и о тренутном статусу документа "Програм реформи БиХ" и степеном реализације задатака из одбрамбеног ресора.

Он је нагласио значај имплементације документа "Преглед одбране" и Плана модернизације Оружаних снага БиХ као саставног дијела овог документа, додајући да ће бржој имплементацији знатно допринијети и реализација данас потписаних докумената о војно-финансијској помоћи.

Делегација БиХ своје активности наставља у поподневним часовима када ће, у складу са планом, посјетити Војну академију копнених снага Турске у Анкари, гдје ће се састати са кадетима из БиХ, али и са званичницима ове војнообразовне установе.

У делегацији Министарства одбране и Оружаних снага БиХ су и замјеник начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Гојко Кнежевић, помоћник министра одбране за међународну сарадњу Зоран Шајиновић, шеф Кабинета министра одбране Кемал Корјенић и војни аташе БиХ у Турској Жељко Дрљача.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана