Поџић: Референдум ће одлучити о чланству БиХ у НАТО

ГС
Поџић: Референдум ће одлучити о чланству БиХ у НАТО

САРАЈЕВО - Министар одбране БиХ Сифет Поџић изјавио је данас да ће у БиХ највјероватније бити референдум о питању чланства у НАТО-у.

"Претпостављам да ћемо морати организовати референдум и одлучити да ли идемо у пуноправно чланство или не", рекао је Поџић на конференцији за новинаре поводом 1. децембра, Дана оружаних снага.

Поџић и начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал пуковник Сенад Машовић истакли су данас да је највећи успјех Оружаних снага у прошлој години оцјена Сјевероатлантске алијансе да је лака батаљонска група са 840 војника борбено спремана и интероперабилна са НАТО-ом.

"Ово што је на Мањачи показала наша борбена група у септембру су ствари на којима су неке земље чланице НАТО падале. Морамо бити спремни", рекао је Поџић, преноси Срна.

Он је напоменуо да Оружане снаге БиХ од раније имају 11 декларисаних јединица нижег формацијског састава, што сматра да је успјех имати толики број обучених и спремних војника по НАТО стандарду. Навео је да је један од главних цивљева на којем је рађено спровођење Програма реформи, те да су Министарство одбране у Савјету министара и Оружане снаге свој дио посла континуирано извршавале.

Машовић је истакао да су Оружане снаге показале да су у сваком тренутку на располагању грађанима и спремни да спроводе све одлуке надлежних институција, те спремне помоћи цивилним структурама у случајевима природних, елементарних и других непогода. Он је истакао да је веома битно наставити процес попуне Оружаних снага БиХ, које ће током ове године бити богатије за 600 војника, подофицира и официра.

"Када говорим о официрима говорим о људима које школујемо и припремамо за професионалну војну службу унутар наших капацитета, али и кадетима који се школују широм свијета на најпрестижнијим војним академијама", рекао је Машовић.

Он је истакао да је неопходно инвестирати у квалитетан и високоедукован кадар који ће бити у могућности да се у наредном периоду носи са свим изазовима са којим се суочава савремени свијет, али је указао на проблем напуштања Оружаних снага.

"Држава не испуњава своје обавезе које су још 2017. усвојене, да се уложи 500 милиона КМ у модернизацију Оружаних снага. Нова власт ће морати нешто урадити, јер је улагање у одбрану инвестиција, а никако трошак", додао је Машовић, преносе Независне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана